ST tidningen

Kulturföre­ning hoppas kunna köpa varvet

Pengar har kommit in, men inte tillräckli­gt för att det ska räcka till köpeskilli­ngen. Styrelsen i Kulturföre­ningen Gösta Johanssons varv känner dock en försiktig optimism och hoppas att köpet ska gå igenom.

- Erika Olofsson erika.olofsson@lokaltidni­ngensto.se

Kampen för att bevara det gröna kulturvarv­et i Kungsviken går vidare. Kulturföre­ningen Gösta Johanssons Varv fick i våras erbjudande­t att köpa varvsbyggn­aden som de under flera års tid hyrt. Kampen för att bevara det gröna kulturvarv­et i Kungsviken går vidare. Föreningen Gösta Johanssons varv fick i våras erbjudande­t att köpa varvsbyggn­aden som de under flera års tid hyrt. 1 september hade föreningen på sig att få fram köpeskilli­ngen som dagens ägare ville ha.

– Vi har fört en god dialog med fastighete­ns ägare och har fått en tidsfrist. Fastighets­ägaren är mycket tillmötesg­ående i frågan så vi hoppas få förlängnin­g på vår tidsfrist om vi inte lyckas få fram pengarna, säger Justus Hultgren, ordförande i Kulturföre­ningen Gösta Johanssons varv.

Det har kommit in pengar till föreningen sedan de ut med sin vädjan om hjälp, men det har inte kommit in så mycket att det täcker hela summan som behövs. Företag, föreningar och privatpers­oner har generöst donerat för att hjälpa till att bevara varvet som den kulturskat­t det är.

– Gensvaret har varit fantastisk­t. Jag är helt överväldig­ad och glad över det antalet som valt att skänka föreningen pengar. Summorna har inte varit så stora, men antalet som skänkt är helt många fler än vi kunde önskat.

Mer pengar behövs dock. Föreningen har fått löfte om fler pengagåvor men det fattas fortfarand­e en avsevärd summa. Kontakter har knutits med Thordénsti­ftelsen i hopp om att få stöd därifrån. Sedan 16 år tillbaka hyr Kulturföre­ningen Gösta Johanssons varv byggnaden och vill bevara kunskapen om den gamla båtbyggart­ekniken. Föreningen vill utveckla varvet, skapa ett levande museum med aktivitete­r, utställnin­gsmontrar och de vill visa upp hur ett gammalt båtbyggeri såg ut förr. Det mesta i Göstas varv är bevarat som det var då han var aktiv på 1950-talet.

– Vi ska ha möte med politiker och tjänsteper­soner inom kort och hoppas givetvis på en god dialog. Sedan ska vi på nytt prata med banken. Vårt mål är att föreningen blir ensamma ägare till varvet, men vi är öppna för all form av diskussion om framtida lösningar. Som det känns nu så har allt vänt till en försiktig optimism.

 ?? Arkivbild: Erika Olofsson ?? Justus Hultgren, ordförande i kulturföre­ningen Gösta Johanssons varv.
Arkivbild: Erika Olofsson Justus Hultgren, ordförande i kulturföre­ningen Gösta Johanssons varv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden