Sportbladet

’REN IDIOTI’

Historiskt fiasko för svensk herrbrottn­ing –nKdessidis rasar

- Jonatan Pinheiro Diamant jonatan.pinheiro. diamant@a onbladet.se

Det svenska guldhoppet Alex Kessidis får inte ens åka till OS i Paris.

Han sågar både regler och domare.

– Någon som kan brottning förstår att det han säger är ren idioti, säger Kessidis.

För första gången på 103 år är inga svenska herrbrotta­re med i OS. Alex Kessidis förlorade i återkvalet i 87-kilosklass­en i Istanbul och samma sak gjorde Albin Olofsson (77-kilosklass­en) och Niklas Öhlén (67-kilosklass­en). –Det är helt sjukt med tanke på att det är Sveriges mest framgångsr­ika sport i OS, säger Kessidis.

I OS i Saint Louis 1904 fanns inga svenska herrbrotta­re med, men sedan dess har det bland annat blivit 20 svenska guld totalt. Kessidis förlorade mot den tidigare världsmäst­aren Lasha Gobadze från Georgien och var full av känslor efteråt.

–Det är små marginaler som avgör och mycket skit. Jag är besviken, arg och tycker att jag är en så mycket bättre brottare men domarna verkar inte se det, säger Kessidis.

”Det blev så tråkigt”

Han tycker att brottninge­n har blivit tråkig och förstår varför sporten var på väg att kastas ut från OS. – Jag söker poäng hela matchen, jag försöker brottas. Jag är en brottare som vill gå in i situatione­r och brottas. Den här brottaren brottas som en brottare som nästan fick brottninge­n utslängd från OS. Det blev så tråkigt. Han brottas inte, utan vill bara att matchen ska sluta. De jävla skitregler­na gör att man kan vinna på 1–1. Alla andra ser att han bara står helt still och backar och jag tycker att domarna borde se det också, säger Kessidis.

Hans styrka är att gå på och få omkull sin motståndar­e. Något som blir svårare om motståndar­en är blöt. – Det är emot reglerna att vara inoljad men det verkar inte någon bry sig om. Jag har påpekat det typ tre tävlingar i rad och domarna säger bara ”prata inte med domaren”. Det står i regelboken att man inte får vara inoljad men tre av fyra som jag mötte i den här tävlingen var det, säger Kessidis.

Får för få OS-platser

Han tänker fortsätta brottas trots att det ibland ”känns omöjligt att vinna”. –Ska man vara domare i en sport tycker jag kanske att man ska ha utövat den lite själv. Så att man har lite känsla för vad man dömer. Det känns som att vissa domare här bara kommer hit och tänker ”fan vad roligt att få åka på ett mästerskap”, säger Kessidis och fortsätter:

– Om du hade hört vad domaren sa till mig i dag så bevisar han för sig själv att han inte kan någonting om brottning. Det är svårt att förklara men han säger till mig att jag ska öppna mig och stå bröst mot bröst. I tre minuter är jag så öppen man bara kan vara. Någon som kan brottning förstår att det han säger är ren idioti. Kessidis kritiserar också att Europa, där de bästa brottarna finns, får så få platser i OS. Han, som gav sig själv 80 procents chans att vinna guld, och länge har varit rankad bland de bästa, har svårt att ta in att han inte får vara med i Paris i sommar. – Det har faktiskt inte sjunkit in i mina tankar. Jag är på en så hög nivå att delta på OS ska vara det minsta, säger Kessidis och konstatera­r:

– Det är så det är i sport och i livet, men jag tycker verkligen att jag förtjänar att få vara där och slåss om medaljerna.

På damsidan är Jonna Malmgren klar för OS. Johanna Lindborg har fortfarand­e chansen att kvala in via sitt återkval i dag. Evelina Hulthén och Tindra Sjöberg blev däremot utslagna i direktkval­et och fick ingen ny chans i återkvalet.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ARKIV ?? INGEN OS BILJETT
Alex Kessidis var på förhand ett svenskt guldhopp i sommarens OS i Paris. Nu får han inte ens åka dit.
Foto: BILDBYRÅN ARKIV INGEN OS BILJETT Alex Kessidis var på förhand ett svenskt guldhopp i sommarens OS i Paris. Nu får han inte ens åka dit.
 ?? ?? Albin Olofsson misslyckad­es även han i OS-kvalet ...
Albin Olofsson misslyckad­es även han i OS-kvalet ...
 ?? BILDBYRÅN ?? ...precis som
BILDBYRÅN ...precis som
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden