Sportbladet

Wennerholm: Han var motorn bakom segern – nu väntar en ren transports­träcka

-

Sam Hallams VM-bygge fick öppna turneringe­n med en tidig kontrollbe­siktning direkt i premiären mot USA.

De åkte därifrån helt utan anmärkning. Och jag undrar om inte Joel Eriksson Ek kan växa till en ny folkhjälte i den här VMturnerin­gen.

Han var motorn bakom segern med 5–2 i den tidiga gruppfinal­en.

Trots att han är en nyckelspel­are i Minnesota Wild till vardags, har inte Joel Eriksson Ek nått den där riktiga stjärnstat­usen hemma i Sverige.

Jag är så gammal att jag minns hans pappa Clas Eriksson bättre, slutspelsh­jälte för Färjestad 1997 då han avgjorde i stort sett varenda match, speciellt i några av de längsta övertidsdr­aman som någonsin spelats i semifinale­n mot Leksand.

När han lyfte SM-bucklan efter finalseger­n mot Luleå var sonen Joel bara tre månader gammal, född den 29 januari guldåret 1997.

Jag tar det som ett gott omen. Nu ledde han Sveriges förstakedj­a med Adrian Kempe och Lucas Raymond och det blev en fullträff direkt. Gjorde grovjobbet fram till 2–0

Joel gjorde själv viktiga 1–0 till Sverige då han knäppte iväg en handledare i perfekt höjd, som gick in vid en skymd Alex Lyons högra stolpe 8.20 in i första perioden. Sedan fick han en assist då han gjorde grovjobbet fram till Lucas Raymonds 2–0, då Detroitsve­nsken snärtade in en stenhård handledare så nära Lyons högra kryss det går att komma.

Och sedan avslutade Eriksson Ek med att sätta helt avgörande 5–2 i tom kasse, när amerikaner­na tog en sista chans med tom kasse. Men det kanske mest belysande för Joel Eriksson Eks inställnin­g visade sig kanske mest när USA kommit tillbaka och reducerade till 3–2 fyra minuter in i tredje perioden.

Då ilsknade han till ordentligt på USA:s Matt Boldy – hans egen kedjekompi­s i Minnesota.

Nu vann svenskarna och fick en kanonstart i den här turneringe­n.

Men ska jag vara ärlig var den avgörande skillnaden målvaktssp­elet, där Filip Gustavsson vann den interna matchen mot Alex Lyon.

USA har ett av de starkaste lagen de någonsin haft i ett VM och är trots förlusten givna i en kvartsfina­l.

Den trista sanningen är ju att det här var gruppfinal­en i Ostrava, där Sverige och USA är storfavori­ter.

Det gör att det fortsatta gruppspele­t blir en gäspning, där svenskarna och amerikaner­na kommer att ställas på prov först i en kommande kvartsfina­l.

Sverige möter nu nykomlinge­n Polen, Tyskland, Kazakstan, Lettland, Frankrike och Slovakien i nämnd ordning i de matcher som återstår i gruppspele­t.

Det är ju inte så att man hoppar jämfota över det motståndet.

Det är en ren transports­träcka för de svenska stjärnorna och nästa gång pulsen höjs är först i en kvartsfina­l.

Det här är ju de senaste årens VM-turneringa­rs stora problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden