Sportbladet

NYTT HOPP – OCH GULD?

Wennerholm: Alla stjärnor gör Tre Kronor till favorit

- Mats WENNERHOLM mats.wennerholm @aftonblade­t.se

Det är dags att drömma om VM-guld igen, Tre Kronor.

Om nya, klassiska ögonblick som det när William Nylander fullkomlig­t vräker sig famnen på Henrik Lundqvist efter finalseger­n i Köln 2017.

Jag säger inte att det blir guld – men svenskarna tillhör favoritern­a.

Så mycket betyder det att NHL-spelarna är tillbaka igen.

Sam Hallam har byggt sitt eget Dream Team inför VM i Tjeckien.

Och hoppet spirar igen efter några av svensk landslagsh­ockeys mörkaste år, där förhandssn­acket mest handlat om vilka NHL-spelare som tackat nej. Nu verkar det som hela svenskkolo­nin i NHL bestämt sig för att komma. Tre Kronor har inte haft en så stjärnspäc­kad trupp på fem år.

Glömmer aldrig Bengt-Åke i kavaj

Jag har varit på plats och sett Tre Kronors samtliga VM-guld sedan torkan bröts i Wien 1987 i en turnering som väl närmast får klassas som ett mirakel. Och jag säger som spelarna alltid brukar säga. Det första

guldet äralltid speciellt och särskilt när det kommer efter en 25 år lång torka. Att stå där på isen i gamla Wiener Stadthalle och se Bengt-Åke Gustafsson lyfta bucklan i hockeyhist­oriens fulaste VM-kavaj, är något jag aldrig glömmer.

Men redan då var nyckeln att några av de bästa svenska NHL-spelarna tackade ja. Förstakedj­an med Håkan Loob, Bengt-Åke Gustafsson och Tomas Sandström la grunden till guldet och deras samarbete till 2–2-målet mot omöjliga Sovjet har blivit själva symbolen för turneringe­n.

Loob som var firad stjärna i Calgary Flames och Sandström som kom direkt från en 40-målssäsong i New York Rangers. Bengt-Åke var visserlige­n hemma på tillfällig­t besök i allsvenska­n och moderklubb­en Bofors, men höll NHL-klass och var tillbaka i Washington Capitals direkt efter VM-succén.

Avgörande för guld – NHL

Sedan dess har det blivit tätare mellan gulden, men varje gång har den avgörande punkten varit att rätt NHL-svenskar kommit till VM.

I i Åbo 1991 var Mats Sundin den store härföraren och det var samma Sudden som bidrog mest till andra raka VM-guldet i Prag året efter, där även en ung Peter Forsberg VM-debuterade.

Och 1998 i Zurich var både Foppa och Sudden med i ett svenskt Dream Team som är ett av de bästa guldlag jag sett.

Fem år senare var det Detroit-svenskarna och en Michael Nylander i absolut toppform som fixade VM-guldet i Riga 2006.

År 2013 var det bröderna Sedin som landade från Vancouver och frälste Tre Kronor i Globen, i Köln 2017 fanns 19 NHL-spelare med och i Köpenhamn året efter var de 20.

Totalt åtta svenska VM-guld och alla med klar NHL-prägel. Förra året ett historiskt fiasko

Den här veckan har jag rankat de fem svenska guldlag jag anser varit de bästa och förhoppnin­gen är att årets VM-lag ska kunna slåss om en plats på den listan i framtiden. Torkan är över efter tre raka VM, där de svenska VM-trupperna varit några av de svagaste i modern tid.

Resultaten har blivit därefter. Ut direkt i två kvartsfina­ler och inte ens slutspel i Riga

2021. Ett historiskt fiasko och första gången någonsin svenskarna missat att ta sig till kvartsfina­l.

Årets VM-lag ska ta sig längre än så, även om det aldrig finns några garantier även med NHL-stjärnor i truppen.

20 NHL-spelare – Finland vann ändå

Jag har sett två av de bästa svenska VM-lagen någonsin på papperet åka ut i kvartsfina­l – både 2012 i Globen och 2019 i Slovakien. Där i Slovakien för fem år sedan var jag nästan övertygad om att Tre Kronor skulle ta sitt tredje raka VM-guld, med 20 NHL-spelare i truppen. Många av dem etablerade stjärnor som Henrik Lundqvist, William Nylander, Elias Pettersson, Gabriel Landeskog och Adrian Kempe. För att nämna några.

Men det svenska laget åkte ut i kvarten mot ett hemvävt Finland med bara två NHLspelare och två från farmarliga­n AHL.

Det var en chockartad sorti och jag kunde inte kalla det annat än fiasko.

Men det skulle visa sig att finländarn­a hade en speciell lagkemi och en strålande defensiv där i Slovakien och de fortsatte genom att slå ut lika stjärnspäc­kade Ryssland och Kanada på sin väg mot guldet.

Sådana skrällar får en att fundera på NHLspelarn­as betydelse, men de tillhör ändå undantagen som bekräftar regeln. Sanningen är att Kanada fortfarand­e dominerar världsscen­en och de har ju nästan alltid uteslutand­e NHL-spelare i sina VMtrupper. De är både regerande världsmäst­are och etta på världsrank­ningen och har tagit fyra av de senaste tio gulden.

Men den här gången får de stryk av Sverige i stjärnglan­s från NHL.

Det är väl USA som går in som tvåa på den listan, då Kanada valt att komma med ett ungt lag med blivande superstjär­nor som inte riktigt är där än.

Hemmanatio­nen Tjeckien ser svaga ut, Finlands största NHL-stjärnor är kvar i Stanley Cup-slutspelet och Ryssland får inte vara med längre. Det är sannerlige­n bäddat för ett nytt svenskt guld.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: ANDRE RINGUETTE/BILDBYRÅN ?? KLASSISKA GULDHOPPET William Nylander störtar fram mot målvakten Henrik Lundqvist och hoppar in i hans famn så båda rasar till isen. Det skedde efter att Sverige vunnit mot Kanada i VM-finalen 2017 (efter straffar) med ett stjärnspäc­kat lag som hade totalt 19 NHL-spelare.
Foto: ANDRE RINGUETTE/BILDBYRÅN KLASSISKA GULDHOPPET William Nylander störtar fram mot målvakten Henrik Lundqvist och hoppar in i hans famn så båda rasar till isen. Det skedde efter att Sverige vunnit mot Kanada i VM-finalen 2017 (efter straffar) med ett stjärnspäc­kat lag som hade totalt 19 NHL-spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden