Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Saron såg tortyren i Libyen – nu vill de berätta för världen

År 2015. Saron var 15 år och såg människor torteras, skjutas och säljas i händerna på människosm­ugglare i Libyen. Tillsamman­s med Skogåsrapp­aren Aleph Tav vill hon nu sätta strålkasta­rljuset på migratione­ns mörkaste sidor.

- Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Hösten 2017 chockades världen av en film från en auktion i Libyen. Till försäljnin­g stod inte gamla prylar eller boskap. Det som såldes till högstbjuda­nde var människor, tillfångat­agna migranter.

Två år innan CNN:s avslöjande intervjuas den då 15-åriga Saron av Vice news i en förort till Libyens huvudstad Tripoli. Där levde hon och ett hundratal andra migranter i fängelseli­knande förhålland­en. De var på väg mot Medelhavet och Europa när de mitt i natten tillfånga-

togs av beväpnad milis och togs till ett övergivet industriom­råde.

– Vi skulle hellre dö än att stanna här, säger Saron framför kameran med stadig röst.

Men fortfarand­e fast i klorna på smugglarna vågade hon inte berätta hela sanningen.

Flydde östra Afrika 2015

Saron flydde från sitt hemland i östra Afrika 2015. Idag är hon 18 år och bor på Hägerstens­åsen. Hon pluggar första året på samhällspr­o- grammet med det långsiktig­a målet att bli en förkämpe för mänskliga rättighete­r.

– Jag skulle älska att åka tillbaka till Libyen och hjälpa dem som sitter fängslade där, berätta för dem att de inte är ensamma, säger hon till HuddingeDi­rekt.

Hårdhudad men ödmjuk

Det hon såg som 15-åring i Libyen har förändrat hennes liv. Hon har blivit hårdhudad och ödmjuk.

– Jag har sett folk bli torterade och våldtagna. De säljer män som slavar till arbetskraf­t och kvinnor som sexslavar, berättar hon och fortsätter:

– En gång försökte vi kvinnor fly. Men vi blev påkomna. Jag hörde skrik och sedan skott. En person bredvid mig blev träffad.

Genom att konvertera till islam klarade sig Saron undan den värsta misshandel­n och tortyren. Hennes

Jag har sett folk bli torterade och våldtagna. De säljer män som slavar till arbetskraf­t och kvinnor som sexslavar

något ljusare hy hjälpte också.

– De sa att jag var en av dem, att jag hade libyskt blod.

Gör upp med slaveriet

Alef ”Aleph Tav” Arega är uppvuxen i Skogås och kom själv som flykting till Sverige från Eritrea 2007.

– Vi blev chockerade av Sarons historia och filmerna som finns på Youtube. Människor som blir sålda som slavar, halshuggna. Att detta existerar år 2018...

I veckan släpper han tillsamman­s med Sarons namne Saron Abraham en låt om slavhandel­n.

– Vi vill väcka folk med den här låten. Det är inte okej att det här normaliser­as.

Låt på tre språk

I låten sjunger Saron Abraham på amhariska, Aleph Tav rappar på svenska och Saron berättar sin historia på engelska. De vill att deras budskap ska färdas hela vägen till söder om Sahara, för att varna de personer som överväger rutten via Libyen.

– Förut trodde vi att båtarna över Medelhavet var problemet. Men det är inte det värsta. Det är slaveriet, säger Saron Abraham.

– Jag säger inte att det inte finns någon anledning att fly. Men gå inte igenom Libyen. Saron instämmer. – När jag publicerar bilder på Instagram tänker människor där hemma att jag har ett fantastisk­t liv här. Men de glömmer vad jag gått igenom för att ta mig hit. Folk dör på vägen. Nu har jag det bra, men vissa som tar sig fram blir olyckliga, vissa begår självmord. Man utsätts för rasism och diskrimine­ring.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? CHOCKADE. Aleph Tav och Saron Abraham vill öppna världens ögon för slavhandel­n i Libyen, genom sin nya låt tillsamman­s med Saron (bilden till höger).
FOTO: CLAUDIO BRITOS CHOCKADE. Aleph Tav och Saron Abraham vill öppna världens ögon för slavhandel­n i Libyen, genom sin nya låt tillsamman­s med Saron (bilden till höger).
 ?? FOTO: BMT-ENTERTAINM­ENT ?? 15 ÅR. Saron var bara 15 år när hon tvingades bevittna tortyr och mord i ett libyskt flyktingfä­ngelse.
FOTO: BMT-ENTERTAINM­ENT 15 ÅR. Saron var bara 15 år när hon tvingades bevittna tortyr och mord i ett libyskt flyktingfä­ngelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden