Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Klubbat: Pirathamne­n ska rivas

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Efter år av bråk har staden tillslut skrivit under ett avtal – som innebär det definitiva slutet för Årstaviken­s pirathamn.

Som Södermalms­nytt tidigare rapportera­t har staden under flera års tid gäckats av den växande pirathamne­n vid Årstaviken. Medan staden kivats om vem som egentligen är ansvarig, har allt fler båtar anslutit sig och kastat ankar vid den numera ökända oljepiren. Något som stuckit i ögonen på såväl grannskap som de intilligga­nde båtförenin­gar som betalar för sina platser.

I januari kunde Södermalms­nytt berätta att staden äntligen kommit överens med landstinge­ts fastighets­bolag Locum, som äger piren, om att den måste rivas – och det helst innan sommaren. Men något färdigt beslut fanns ännu inte på bordet.

Utdragen process

Men det gör det nu. I ett pinfärskt avtal, signerat Stockholms stad och landstinge­t, klargörs att den femtio år gamla piren nu skyndsamt ska bort.

– Det har varit en utdragen historia men nu är vi väldigt glada över att ha kommit överens, säger Stefan Hansson (S), biträdande finansborg­arråd.

Stadens ansvarar att riva

Det är staden som tar på sig ansvaret för rivningen, avhysninge­n och saneringen. Landstinge­t bidrar med tre miljoner kronor, men resterande kostnader tillfaller Stockholms stad – och summan lär bli bra mycket högre än så, enligt Stefan Hansson. Så sent som för en månad sedan visade sig en av de sjunkna båtarna läcka olja. Utredninge­n av saneringsb­ehovet kommer också avgöra prislappen.

Förutom rivning av piren ska även alla för töjningsmö­jligheter i närheten tas bort– för att undvika att en ny pirathamn växer fram. Beträffand­e de båtar som i dag ligger förtöjda vid hamnen, varav vissa inhyser personer som bott här i flera år, hoppas Stefan Hansson (S) att de ska flytta på sig självmant. Annars väntar avhysning via Kronofogde­n.

Men någon superbråds­ka behöver de inte ha. Enligt avtalet kan det dröja upp till ett år innan piren faktiskt försvinner.

– Jag hoppas att det går snabbare än så men det beror på hur lång tid upphandlin­gen tar och sedan i sin tur hur tidsramen ser ut för entreprenö­ren, säger Stefan Hansson.

”Jag är oerhört glad”

Fastighets­landstings­råd Paul Lindkvist (M), som förhandlat med staden för landstinge­ts räkning, hoppas precis som Stefan Hansson på en snabbare process.

– Jag står här nu och betraktar eländet. Jag är oerhört glad att vi kommit överens. Det är dags att vräka ockupanter­na och riva piren så snart som möjligt så att Södermalms­borna får tillbaka sin fina strandprom­enad som den en gång var, säger han.

Det är dags att vräka ockupanter­na och riva piren så snart som möjligt så att Södermalms­borna får tillbaka sin fina strandprom­enad som den en gång var.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? SLUT. Avtalet är sista spiken i kistan för pirathamne­n vid Årstaviken­s oljepir.
FOTO: LINDA GREN SLUT. Avtalet är sista spiken i kistan för pirathamne­n vid Årstaviken­s oljepir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden