Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Kreatörer får ny lokal

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Konstnärer och kreatörer bort, in med bostadsbyg­gande! För två år sedan skrev vi om kollektive­t Svart i Bagis, vars stora verkstad hotades av förtätning.

Nu har gänget fått ett nytt, permanent hem – i en nedlagd panncentra­l.

En extremt jobbig och tung procedur; så beskriver kollektive­t flyttlasse­t. Ja, det är en hel del massiv utrustning och skrymmande konst som placerats om i Bagarmosse­n.

Från en industrilo­kal från 60-talet på Ljusneväge­n, där nya ägare erbjudit rivningsko­ntrakt till kraftigt höjd hyra, till en ännu äldre panncentra­l på Stångåväge­n.

– Jag vill aldrig mer flytta. Men här får vi vara kvar för alltid, det är en stor bostadsrät­tsförening som äger lokalen. Och det är tvättstuga ovanpå så vi stör ingen. Plus att de inte lär riva den, berättar Henrik Brant.

Svart är en sammanslut­ning av elva stycken kreatörer som jobbar med allsköns olika saker. Metallform­givning, scenografi, konst, upp- finnande, snickeri – mycket stort skapande som tar plats och låter mycket, och en hel del uppdrag åt film och tv.

Fixar på fredagar Här i det nya h emmet på Stångåväge­n får nu alla tio kvadratmet­er var att basa över. Trots att de redan hunnit bo in sig i ett helt år så är det långt ifrån klart. Hittills har de plöjt in en 500 000 kronor i ombyggnati­oner och mer lär det bli. Varje fredag tar tar sällskapet en fixardag då de gör något i lokalen: ”Först sa vi att det skulle vara färdigt till midsommar 2018, men så blev det inte. Inflyttnin­gsfest midsommar 2019 kanske?”.

Och deras gamla hus på Ljusneväge­n då, har det rivits än? Nej, det står kvar. Om och när det ska bli bostäder där, som det var tänkt, är i dagsläget oklart. Så för tillfället har Gamla Enskede Lådcyklar sin butik och verkstad där – företaget som förr hade bas i panncentra­len på Stångåväge­n. Verksamhet­erna bytte helt enkelt plats.

 ??  ??
 ??  ?? GLATT GÄNG. Hansjörg Ehammer, Oscar Andersson, Magnus Liljedahl och Henrik Brant är fyrav de elva kreativa själar som utgör Bagiskolle­ktivet Svart.
GLATT GÄNG. Hansjörg Ehammer, Oscar Andersson, Magnus Liljedahl och Henrik Brant är fyrav de elva kreativa själar som utgör Bagiskolle­ktivet Svart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden