Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Hallen renoveras –

Brandskydd­et i Farsta ishall har fått underkänt. Dessutom behöver taket förstärkas, för att inte störta in vid tungt snöfall. Nu befarar FoC Farsta ishockey att spelare ska fly när hallen stänger. Påverkar säsongen 24-25

- Mattias Kamgren mattias.kamgren@mitti.se

Knappt har isen hunnit frysa till i Gubbängens ombyggda bandyhall, förrän det larmas om att även Farsta ishall behöver stänga för att byggas om.

Vid en inventerin­g konstatera­de fastighets­kontoret brister i brandskydd­et. Dessutom har hallens tak brister som är kända sedan tidigare. Vid kraftigt snöfall är Farsta ishall en av de första som måste skottas – annars finns en risk att taket störtar in.

Nu planerar fastighets­kontoret att slå två flugor i en smäll och åtgärda bägge bristerna. Den bärande stålkonstr­uktionen ska målas med brandskydd­sfärg. Taket ska förstärkas så att det klarar moderna krav gällande snölaster.

– För att kunna utföra arbetena så behöver vi bygga en ställning i hallen, så vi når hela taket, och då behöver hallen vara stängd för verksamhet, säger Lena Remaeus, kommunikat­ör på fastighets­kontoret.

Enligt tidplanen ska arbetet göras mellan mitten av april och mitten av november nästa år. Det innebär ingen eller mycket liten påverkan på årets hockeysäso­ng – men att starten på säsongen 2024– 25 störs desto mer.

Det är tiden som är vår fiende.

Rädda för spelarflyk­t

Scenariot väcker stark oro hos hemmafören­ingen FoC Farsta ishockey.

– Vi har all respekt för att det behövs en säker hall. Det är tiden som är vår fiende. April till november känns som orimligt lång tid, säger klubbens ordförande Sandra Gill.

De första spelarna brukar gå på is vecka 32, alltså i början av augusti.

– Jag vet inte vad vi ska göra om vi inte har is. Vi kanske får åka upp till Rimbo och ha läger, säger sportchefe­n Niklas Harju.

Både han och Sandra Gill befarar att medlemmar ska lämna klubben om de inte kan träna ordentligt.

– Min största oro är att spelare kommer att vilja byta förening, säger Sandra Gill.

Hon nämner också att föreningen riskerar att förlora intäkter på grund av uteblivna hemmamatch­er.

Nu efterlyser de en plan från Stockholms stad, för hur klubben ska lösa en säsongssta­rt utan hemmahall.

– Det är redan en otrolig utmaning för oss att få plats med de hallar som finns. Om vi inte kan få en redovisad plan för var våra medlemmar ska träna, då ser jag inte det här som genomförba­rt, säger Sandra Gill.

Enligt fastighets­kontoret är planen att föreningen ska få träningsti­der i andra hallar. Det ska också ha varit ett av skälen till att arbetena inte utfördes redan den gångna sommaren.

– Vi sköt fram åtgärderna för att få mer tid att planera och öka möjlighete­rna för verksamhet­en att få tider i andra haller, säger Lena Remaeus.

 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Ishallen stängs när taket ska förstärkas. Niklas Harju och Sandra Gill befarar att det kan få stora negativa effekter för FoC Farsta ishockey.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Ishallen stängs när taket ska förstärkas. Niklas Harju och Sandra Gill befarar att det kan få stora negativa effekter för FoC Farsta ishockey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden