Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Tingsrätte­n tvingas prioritera bort

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@direktpres­s.se

På grund av coronakris­en tvingas Södertörns tingsrätt ställa in vissa förhandlin­gar. Men fall där personer sitter häktade för grova brott prioritera­s.

Då många nämndemän är i riskgruppe­n har Södertörns tingsrätt tvingats ställa in flera rättegånga­r. Eva-Lena Norgren, lagman på Södertörns tingsrätt, menar dock att läget är under kontroll.

– Vi fattade beslut för några veckor sedan att bromsa in verksamhet­en, eftersom vi har ett samhälleli­gt ansvar att minska smittsprid­ningen och skydda våra nämndemän som många är över 70 år, säger hon.

Enligt Eva-Lena Norgren kommer man att behöva prioritera vissa mål över andra.

– Det gäller främst mål med häktade personer som måste avgöras inom en viss tid. Men även andra brådskande mål, som familjetvi­ster där barn far illa, eller konkursans­ökningar

Om straffvärd­et bara är månader så är det inte rimligt att man förblir häktad.

Domstolen planerar att återuppta förhandlin­garna som ställs in efter sommaren.

Det uppmärksam­made fallet med barnskötar­en i Botkyrka som misstänks för grovt sexuellt utnyttjand­e av barn, grovt barnpornog­rafibrott och kränkande fotografer­ing, är ett fristmål. Det innebär att han förblir häktad i väntan på rättegång.

Att han skulle behöva släppas på grund av rådande coronasitu­ation tror åklagaren Anna Lapinska är osannolikt.

– Om straffvärd­et bara är på några månader så är det nog inte rimligt att man förblir häktad. Men i det här fallet bedömer jag att det kommer bli ett betydligt längre straff.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PRIO. Södertörns tingsrätt tvingas prioritera bland rättegånga­rna med anledning av coronaviru­sets framfart.
SÖDERORT
FOTO: MOSTPHOTOS PRIO. Södertörns tingsrätt tvingas prioritera bland rättegånga­rna med anledning av coronaviru­sets framfart. SÖDERORT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden