Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Så stöttas lokalkroga­rna under coronapand­emin

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@direktpres­s.se

Coronaspri­dningen tär på ytterstade­ns krogar. Flera Söderortsb­or har lagt märke till detta och engagerar sig nu på olika sätt för att rädda de utsatta verksamhet­erna.

– Jag har sett att det generellt är mycket mindre folk ute, det är tyvärr inte så många som vågar sig ut nu, säger Johan Roos.

Sist SöderortDi­rekt träffade honom var för drygt ett år sedan. Då hade restaurang­en Sommardag i Kärrtorp utsatts för rån och Johan stöttade ägaren genom att cykla hem mat till kunderna.

Nu är hojen framme igen och den här gången är det pandemin som är orsaken.

– Jag jobbar ändå hemifrån och om jag blir sjuk kan jag fortsätta jobba. Då får man hjälpa till och dra sitt strå till stacken, säger Johan.

”Det är hemskt”

Hemkörning är även något som Herrängens gård i Älvsjö börjat erbjuda sina kunder i covid-19-kampen, tillsamman­s med presentkor­t och takeaway. Det hindrar inte ägaren Cecilia Lögdberg och andra krögare från att våndas inför framtiden.

– Det är hemskt och många är oroliga. Omsättning­en driver, det är en bransch med liten marginal, dyra hyror och hög personalko­stnad, säger Cecilia.

Men det finns hopp. I områden som Liljeholms­kajen, Hammarbyhö­jden och Skarpnäck uppmanar invånare sina grannar att stödja de lokala restaurang­erna.

En av dem är Skarpnäcks­bon Tomas Bäckman, som själv hunnit med två besök på den lokala thai- och kinarestau­rangen i veckan.

– Vi är ju rätt många som har en ovana att äta lunch ute väldigt ofta. Det minsta vi kan göra är att fortsätta spendera pengar på samma sätt men lokalt i stället, säger Tomas.

 ?? FOTO: ANNA GÓMEZ LAGERLÖF ?? CYKELBUD. ”Det är näringsliv­et som ger liv runt platserna”, säger Johan Roos. Beställnin­garna tar han via Facebook.
FOTO: ANNA GÓMEZ LAGERLÖF CYKELBUD. ”Det är näringsliv­et som ger liv runt platserna”, säger Johan Roos. Beställnin­garna tar han via Facebook.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ÄTER UTE. Thomas Bäckman äter på restaurang för att stötta lokala företag.
FOTO: PRIVAT ÄTER UTE. Thomas Bäckman äter på restaurang för att stötta lokala företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden