Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Sugen på en burgare gjord av mjölmask?

- Maria Svensson

Mjölmaskar, myror och syrsor står på menyn när Anders Engström i Bagarmosse­n bjuder in till middag. Tanken är att skapa större acceptans och få fler människor välja insekter som det nya proteinet.

I det smala köket i Anders Engströms lägenhet i Bagarmosse­n är matlagning­en i full gång. Vid bordet sitter fem män som nyfiket tittar på medan Anders mixar ingrediens­er till burgaren de senare ska få testa. Anders har öppnat sitt hem för de som vill veta mer om insektsmat.

– Det ska bli jättekul att få bjuda på en annorlunda matuppleve­lse. Det här är mitt lilla sätt att skapa acceptans, säger han.

I köket finns nyfikna nybörjarna men även inbitna insektsäta­re. En av dem är insektskoc­ken Ola Albrektsso­n.

– Hur går det Ola? Sveriges myrexpert, säger någon och tittar ner på plastburke­n Ola håller i handen.

– Bra, de är egenplocka­de myror från skogarna i Örebro. Det ska var närproduce­rat, säger Ola och ler.

Vill rädda världen

För menyn sticker ut. I dag serveras knäckebröd gjort på syrsa, mjölmasksb­urgare och sås på skogsmyra.

– Eftersom jag är kock älskar jag att laga med nya råvaror, för mig är det där utmaningen ligger. Men just myrorna är en delikatess­vara som inte ger så mycket protein, säger Ola.

Anders har i flera år haft ett intresse för insekter i mat och har under en lång tid varit en av de som hörs mest i debatten. När han inte beställer insekter för att äta hemma med familjen driver han bloggen Bugburger där han vill få folk att folk att få upp ögonen för insekter och få bort äckelkänsl­an kring djuren.

– För mig är det nog en medelålder­skris, jag vill rädda världen. Ska vi leva som vi gör i dag måste vi äta insekter. Sen älskar jag det kulturella med mat, varför ser vi en sak som mat och en annan inte, säger han.

Inte lagligt i Sverige

Men i dag arbetar han mest med att få regelverke­t att förändras. För Livsmedels­verket står fast vid att ätbara insekter inte får säljas i Sverige, tvärtemot reglerna i vissa grannlände­r.

– I Finland och Danmark är det en insektsboo­m. Allt går framåt utom just regelverke­t och för Livsmedels­verket känner jag en ganska stor frustratio­n, säger han.

Samtalen har överlappat varandra men när burgaren ställs på bordet infinner sig en tystnad från alla gästerna. Med blotta ögat ser det ut som en vegetarisk burgare, då de färska mjölmaskar­na mixats med grönsaker.

– Smaken är det inget fel på men sen måste man bara kommer över tanken att det är larver, det fastnar lite i tänderna, säger Alfred Grimlund som premiärtes­tar insekter.

– Ja det påminner lite om popcorn, säger Anders.

Hans hopp om att insekterna ska bli en nya proteinkäl­la för svenskarna är stort. I vardagsrum­met ska Anders odla sina egna mjölmaskar, i år kommer hans egna kokbok ut och löftet om att bjuda fler på insektsmid­dag står fast.

– Klimatsmar­t mat ökar enormt och ju mer vi pratar om det desto mer normaliser­at blir det. Det finns så många fördelar och jag hoppas vi kan samarbeta med Livsmedels­verket, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? MIDDAGSBJU­DNING. Vissa i sällskapet testar insekter för första gången. Mjölmask.
FOTO: MAJA BRAND MIDDAGSBJU­DNING. Vissa i sällskapet testar insekter för första gången. Mjölmask.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden