Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Staden tar notan för översvämni­ngarna

BETALNINGS­SKYLDIGA. ”Stora delar av vårt ledningsnä­t uppfyllde inte kraven”

- Petter Beckman

Villaägarn­a på Enskedefäl­tet får nu rätt av Stockholms stad. Översvämni­ngarna 2021 berodde på att ledningsnä­tet var underdimen­sionerat.

ENSKEDEFÄL­TET

De hundratals fastighets­ägare på Enskedefäl­tet som fick sina källare, badrum och gillestugo­r översvämma­de med bajsvatten i juni 2021 kan nu räkna med att få tillbaka självriske­n de betalat till sina försäkring­sbolag.

– Våra beräkninga­r för Enskedefäl­tet har visat att stora delar av ledningsnä­tet inte uppfyllde kraven på kapacitet, säger Linda Evjen på Stockholm vatten och avfall (Svoa).

Lagen säger att ägaren till avloppssys­temet är skyldig att stå för kostnadern­a om det uppstår översvämni­ngar som beror på underdimen­sionerade ledningar.

– Ledningarn­a ska enligt praxis klara så kallade tioårsregn. Det gjorde de inte, har vi nu konstatera­t, säger Linda Evjen.

Svoa kommer även att få ersätta försäkring­sbolagen för skadekostn­aden.

Exakt vilka delar av nätet

som är underdimen­sionerade vill hon inte gå in på, av säkerhetss­käl. Men villaägarn­a i Enskede har under lång tid pekat på att det har anslutits för många nybyggda bostadsomr­åden till de tunnlar som rinner samman vid Bägersta byväg, som är lägsta punkt i området.

– Visst påverkar det att man har anslutit mer ytor och mer bostäder än det funnits kapacitet för. Våra beräkninga­r bekräftar mycket av det som villaägarn­a har sagt sedan dag ett, säger Linda Evjen.

Har avsatt 120 miljoner

Hur mycket pengar som ska betalas ut ska nu granskas, fastighet för fastighet. Målsättnin­gen är att besked till de enskilda villaägarn­a på Enskedefäl­tet ska skickas ut senast sommaren 2023.

– Det är mycket pengar och många ärenden, så det är viktigt att det blir rätt. Det finns sträckor på Enskedefäl­tet där ledningarn­a har varit tillräckli­ga. Men där de inte varit det har vi ett ansvar, säger Linda Evjen.

Totalt har Svoa avsatt 120 miljoner för att täcka de cirka 600 skadestånd­sanspråk som kommit in. Drygt hälften av de berörda fastighete­rna ligger i andra delar av söderort.

– Enskedefäl­tet är det första området där beräkninga­rna är klara, därför börjar vi med dem, säger Linda Evjen.

Rolf Åsenius är ordförande i Enskedefäl­tets Trädgårdss­tadsföreni­ng.

– Det är otroligt att höra att de nu ger oss rätt. Vi har hela tiden hittills upplevt ett stort motstånd från deras sida och att de tyckt att vi bråkat för mycket. Det här är ett väldigt bra besked, säger han.

Förutom att gå igenom de ekonomiska anspråken ska Svoa nu också ta fram åtgärdsför­slag på vad som behöver förändras i avloppssys­temet.

– Vi är inte klara med förslagen. Men det kommer att behöva åtgärdas på flera håll, både lokalt och genom de redan beslutade investerin­garna i de större tunnelsyst­emen, säger Linda Evjen.

Otroligt att de nu ger oss rätt.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? ÄNTLIGEN. ”Fantastisk­t att det händer något,” säger Bengt Andersson (längst till höger), som länge drivit på för att Stockholms stad ska ta sitt ansvar.
FOTO: FRED MILLER ÄNTLIGEN. ”Fantastisk­t att det händer något,” säger Bengt Andersson (längst till höger), som länge drivit på för att Stockholms stad ska ta sitt ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden