Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Smått och utspritt ska rädda kultursomm­aren

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Inga festivaler eller stora publikeven­emang. Men nu meddelar Stockholms stad att sommaren ändå kommer fyllas med ”kanske så många som tusen” aktivitete­r för både unga och äldre.

Efter att det stod klart att Stockholms stad tvingas ställa in sommarens stora festivaler och publikeven­emang började staden jobba för att ta fram coronasäkr­a alternativ. Resultatet är uppemot 1 000 aktivitete­r runt om i alla stadsdelar.

Några exempel som nämns är skejt- och filmkurser för ungdomar, teaterturn­éer på äldreboend­en och förskolor, paddling och utomhusträ­ning.

– Det känns fantastisk­t roligt att kunna erbjuda ett rekordstor­t antal aktivitete­r just denna sommar. Fokus kommer att vara på unga och gamla, 10–19-åringar och 70-plussare, men det kommer att finnas något för alla stockholma­re oavsett ålder eller var i staden man bor, säger Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljö­borgarråd, i ett pressmedde­lande.

Max 50 personer

Förutsättn­ingen för att kunna genomföra aktivitete­rna är att antalet deltagare hålls under 50 personer och att det inte lockar för stor publik.

– Istället för att locka så många människor som möjligt till ett kultureven­emang måste vi begränsa antalet deltagare, istället för att placera aktivitete­r centralt där folk rör sig får vi nu sprida ut dem. Vi kommer inte att marknadsfö­ra utan istället informera och påminna människor om att röra sig ute på ett säkert sätt. Det är en stor utmaning, men också väldigt roligt, säger Linnéa Monteiro, biträdande avdelnings­chef på evenemangs­avdelninge­n.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LÄR DIG SKEJTA. Workshops är en av många aktivitete­r lovas när de stora evenemange­n ställts in.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LÄR DIG SKEJTA. Workshops är en av många aktivitete­r lovas när de stora evenemange­n ställts in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden