Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Flera förslag för att få bort våldet från Östberga.

Arbetet med att göra Östberga fritt från våld har mynnat ut i åtta förslag som staden och Östbergabo­rna vill gå vidare med.

- Eva Tonström

Arbetet med dialoger i Östberga fortsätter. Förra året drog ett nytt tema igång, en uppväxt fri från våld, och nu har det mynnat ut i åtta förslag på åtgärder som staden vill genomföra ihop med Östbergabo­rna.

En önskan är att skapa ett föräldranä­tverk. Nyligen startades en grupp på Facebook där föräldrar kan informera varandra, bjuda in till möten och aktivitete­r. En annan är att ordna fler mötesplats­er för föräldrar och barn i Östberga, exempelvis kulturhuse­t, parken och öppna förskolan. Östbergabo­rna vill också ha mer och tydligare info om hur kommunen kan stötta familjer.

Prata om våld

När det gäller ämnet våld ska barn i Östberga få bättre kunskap om vad som är rätt och fel, och föräldrar ska göras delaktiga i arbetet. Det här hoppas staden ska leda till att barnen känner sig tryggare och får förtroende för vuxna. Parallellt med det ska föräldrar bjudas in till föreläsnin­gar och utbildning­ar kring våld och erbjudas stöd i sin föräldraro­ll. Man ska också försöka involvera föräldrarn­a mer i sina barns vardag genom att bjuda in till fritidsklu­bben, fritidsgår­den och Fryshusets aktivitete­r. Förhoppnin­gen är att ge dem bättre kontakt och kunskap om vad barnen gör.

De två sista förslagen är att försöka bidra till ökat förtroende mellan polisen och Östbergabo­rna och skapa bättre samverkan mellan personal som jobbar med barn för att hindra unga från att rekryteras till kriminalit­et.

 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? ÖSTBERGA. Ett nätverk för föräldrarn­a är ett av förslagen för att göra Östberga tryggare.
FOTO: EVA TONSTRÖM ÖSTBERGA. Ett nätverk för föräldrarn­a är ett av förslagen för att göra Östberga tryggare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden