Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Miljardsat­sning på söderorts skolor

- Patrik Wirén

Nästa år investerar Stockholms stad en extra miljard för att bygga nya och rusta upp befintliga skolor och förskolor. 53 av dem finns i Söderort.

Totalt satsar staden 3,2 miljarder i skolinvest­eringar fördelat på 108 skolor runt om i staden, en rejäl stegring från förra årets 2,3 miljarder. Jämfört med skolinvest­eringarna 2013 är det en fyrdubblin­g.

Antalet barn i grundskole- åldern väntas öka med 20 procent till 2025, för ungdomar i gymnasieål­dern är ökningen 40 procent.

– Nu byggs ett par-tre grundskolo­r per år samtidigt som vi bygger ut många skolor. Vi vill med detta också förbättra arbetsmilj­ön för elever och personal, säger skolborgar­råd Olle Burell (S).

Det råder stor lärarbrist i hela landet och Stockholm är inget undantag. Men Olle Burell är inte orolig för att det ska saknas kompetent personal som kan ta emot de nya elevkullar­na.

– Vi räknar med att vi ska vara tillräckli­gt attraktiva för att locka lärare, bland annat genom att vi har de högsta lönerna och den högsta skolpengen i landet. Men det behöver även inrättas fler lärarutbil­dningar i vår region. Kommer man hit som lärarstude­nt är det också större chans att man blir kvar.

Investerin­garna är ett sätt att hålla jämn takt med utbyggnade­n av staden i stort. I den nya översiktsp­lanen för det framtida Stockholm slås det fast att 140 000 nya bostäder ska byggas till 2030.

– Förr insåg man ibland väldigt sent att ett nytt område även behöver en skola. Nu ser vi till att göra rätt från början genom att garantera alla stockholma­re minst en bra grundskola i sin stadsdel.

 ?? FOTO: FREDRIK FRANZÉN ?? SATSNING. I feburari i fjol var Sandåkrask­olan så överfull att eleverna fick plugga på toaletten. Nu är skolan en av 53 Söderortss­kolor som får extra pengar från staden.
FOTO: FREDRIK FRANZÉN SATSNING. I feburari i fjol var Sandåkrask­olan så överfull att eleverna fick plugga på toaletten. Nu är skolan en av 53 Söderortss­kolor som får extra pengar från staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden