Mitt i Södermalm

Bävern är inte längre granne – utan sambo

- Annica Nilsson

Jag har en egen bäver. Den finns inte längre på andra sidan staketet utanför min odlingslot­t. Under vintern har den arbetat sig in från Forsån och under staketet. Grävt ut under hallonland­et. Det är bara ett stort hålrum där nu. Gjort en utfart i mitt jordgubbsl­and. En stor håla. Flera meter i diameter

Jag lyste in och såg att hålan är så stor så den mynnar ut nedåt ån. Blev glad och tänkte att detta gjorde min dag.

Jag har en alldeles egen bäver. På min tomt!

Den här bävern med sin familj har jag varit granne med några år nu. Jag har sett den fälla träd. Jag har sett den ta det sista gnaget och sen kasta sig i säkerhet när trädet fallit. Jag har suttit på huk för att sätta gnagskydd på de träd som fortfarand­e varit kvar. Och känt en doft av vilt djur. Jag har vänt mig om och sett att bävern suttit på sin platta stjärt och nyfiket tittat på vad jag gjort.

Vi har delat hörnlott

på kolonin nu i flera år. Men det var först nu det här året som bävern bestämde sig för att flytta in till mig. Nu är vi inte längre bara grannar. Nu är vi sambos. Vi delar samma odlingslot­t. Bävern har hallonland­et och jordgubbsl­andet. Jag har resten.

Jag har inhägnat den del där bävern kommer att gå upp och ut. För att minimera risken att vi skrämmer varandra och kanske också för att inte jag ska bli biten. Man vet inte helt säkert med bävrar tänker jag. De har ganska långa tänder. Jag är rätt nöjd att just jag fick bävern. Jag är rätt nöjd att den valde att bo just hos mig. Jag hoppas vi blir vänner. På avstånd. Jag har en alldeles egen bäver och det är jag glad för.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NY SAMBO. En bäver som denna har flyttat in på kolonilott­en hos insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS NY SAMBO. En bäver som denna har flyttat in på kolonilott­en hos insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden