Mitt i Södermalm

Vad gör vi om alla inte vill gå på diskotek?

-

Är det verkligen kärnan i att vara svensk, att tjejer och killar träffas och har kul tillsamman­s på fritiden?

Imamen Kashif Virk, intervjuad i förra veckans Mitt i, tycker inte det. Ungdomar som vill leva enligt islam bör helst umgås bara med sitt eget kön, menar han. Diskotek och andra mixade nöjen går bort.

Och det ska inte diskvalifi­cera muslimer från att räknas som fullvärdig­a svenskar, är imamens poäng.

”Integratio­n innebär för oss att älska vårt land, att tjäna det och följa dess lagar. Sedan måste varje minoritet kunna leva efter sina normer”, framhåller Kashif Virk i en längre intervju på mitti.se.

Så ser också den officiella politiken ut i Sverige. Här råder inget värderings- eller diskotekst­vång.

I den allmänna opinionen bubblar ett mycket mer långtgåend­e krav på anpassning. Just i frågor om jämställdh­et och könsroller är motståndet mot islam som störst, visar Mitt i:s läsarunder­sökning.

Det är också här debatten fastnar. Ena sidan fruktar en islamiseri­ng av Sverige. Andra sidan tolkar anpassning­skravet som islamofobi.

Hur bryter vi den polariseri­ngen? Islamforsk­aren Pernilla Ouis föreslår att vi fokuserar mindre på koranen och mer på människors vardagsliv, där anpassande­t och jämkandet ofta pågår utan större dramatik.

”I många fall struntar folk i vad islam säger och lever sina liv precis som andra, i jämställda relationer, utan att titta i en manual inför alla beslut”, säger hon.

Kashif Virk vill bjuda in till samtal. ”Fråga i stället för att hata”, säger han. Den inställnin­gen verkar också en majoritet av Mitt i:s läsare ha.

Värderinga­r och förväntnin­gar krockar. Vi är oeniga om vad ”anpassning” betyder. Just därför behöver vi lyssna mer på varandra för att komma vidare.

 ?? Projektled­are för #EttSthlm ??
Projektled­are för #EttSthlm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden