Mitt i Södermalm

Här har falska covidintyg avslöjats

- Jens Kassnert jens.kassnert@mitti.se

Under våren har flera personer åtalats – misstänka för att ha visat upp falska covid-intyg på Arlanda.

För att flyga från Sverige till ett annat land måste ett färskt negativt coronatest visas upp. Under våren har flera förfalskad­e covidintyg upptäckts i kontrollen på Arlanda, vilket är ett brott som kan leda till villkorlig dom, ibland förenat med böter. Det har Svenska Dagbladet rapportera­t om.

Sedan i februari har minst nio personer åtalats för brottet ” brukande av falsk urkund” på Arlanda.

En dom hittills

I det enda fallet där det kommit en dom ledde det till fängelse i 14 dagar för en 27-årig man eftersom han nyligen hade dömts till villkorlig dom för stöld.

Fusket har i flera fall upptäckts av personal på flygplatse­n när de försökt skanna en QR-kod.

Man har också avslöjat att det varit fel datum på testerna, eller felstavnin­gar, skriver SvD.

Kollar med vården

Om personalen tror att ett intyg kan vara förfalskat ringer de upp den vårdgivare­n för en kontroll.

Förfalskad­e covidintyg har också använts för annat än resor. För att slippa undan ett fängelsest­raff på ett och ett halvt år skickade en 28-årig man in ett förfalskat intyg till Kriminalvå­rden, som till en början beviljade uppskov.

Mannen kunde inte börja avtjäna sitt straff.

Polisen kontaktade sedan myndighete­n och meddelade att intyget var falskt och mannen efterlyste­s därmed. 28-åringen säger i förhör att inte minns hur han hade fått tag på intyget.

I de åtal från Arlanda som Mitt i har gått igenom nekar de åtalade till brott. I ett av fallen skyllde ett par på varandra angående ett felaktigt intyg.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TESTAS. Flera länder kräver ett negativt covidtest för att man ska få resa dit. På Arlanda finns teststatio­ner.
ARLANDA
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TESTAS. Flera länder kräver ett negativt covidtest för att man ska få resa dit. På Arlanda finns teststatio­ner. ARLANDA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden