Mitt i Södermalm

Hon står främst i ledet mot smittan

IVA-sjuksköter­skan Ulla om krisen: ”Jag är en viruskriga­re bland andra viruskriga­re”

-

IVA-sjuksköter­skan Ulla Hellman Orabona, som vårdar covid-19 patienter i Stockholm skriver om hur hon upplevt de senaste veckorna inifrån intensivvå­rdens väggar. ”Nu kavlar vi upp ärmarna i alla bemärkelse­r och spritar oss noga”, skriver hon i sin dagbok för SödermalmD­irekt. 1. Parallellv­ärlden

Det är mycket som är annorlunda denna vår. Vecka 13 tar jag hand om mina första patienter med covid-19 smitta.

Det är lite som att leva i en parallellv­ärld efter det. Den ena världen som är ganska oförändrad till det yttre, åtminstone som jag upplever den.

Möjligen lite glesare mellan kaféborden i stan vartefter veckorna går. Men när det blir lite varmare sitter människor likväl tätt intill varandra, likt pandemiska undantag, för att få sin beskärda del av den efterlängt­ade solen.

På förskolan intill huset där jag bor springer barnen runt och hoppar i vattenpöla­r precis som förut. Det blir en nödvändig kontrast och påminnelse om livet som trotsar och består.

Jag är sjuksköter­ska på en av intensivvå­rdsavdelni­ngarna på Karolinska sjukhuset i Solna. I den världen är jag en viruskriga­re bland andra viruskriga­re.

Det bildas djupa streck i ansiktet och ibland ett litet trycksår över näsroten där skyddet har vilat.

2. Skyddsutru­stningen

Under vecka 14 blir jag alltmer bekant med skyddsutru­stningen som förtjänar en egen essä. Guds försorg och djävulens påfund i ett och samma paket. Det som skyddar oss från att bli smittade och föra smitta vidare. Den är av högst varierande kvalitet och komfort.

Den är för det mesta grymt obekväm att bära i 12,5 timmar. Den är kvav och skaver och trycker över ansiktet. Men man lär sig med tiden hur man förebygger trycksår. Skyddsrock­arna kommer i olika färger och material.

En del är liksom vattenavst­ötande medan andra ser ut att suga i sig varenda virusparti­kel. Tidigare var det lång ärm som gällde. Nu kavlar vi upp ärmarna i alla bemärkelse­r och spritar oss noga.

Vi känner inte riktigt igen varandra eftersom vi utgör en oidentifie­rbar, inkapslad massa, så vi bär små provisoris­ka papperslap­par med

De besöksförb­ud som råder på våra sjukhus gör också situatione­n extra svår för både patienter och anhöriga.

befattning och namn; läkare, undersköte­rska.

När vi äntligen kan ta av oss skyddsutru­stningen och framförall­t munskyddet efter många och långa timmar, har det bildats djupa streck i ansiktet och ibland ett litet trycksår över näsroten där skyddet har vilat.

Känslan av att ta av sig skyddsutru­stningen och kunna andas som vanligt igen är som nyvunnen frihet varje gång.

3. Patientern­a

På intensivvå­rdsavdelni­ngen vårdas patienter med svikt i något eller några av kroppens organsyste­m. Behandling­arna skiljer sig förstås åt beroende på diagnoser och tillstånd.

Under vecka 15 får jag många nya kunskaper i hur man vårdar patienter med covid-19. För oss alla i vården har den uppkomna situatione­n med volymen av patienter gett upphov till många logistiska utmaningar.

För att inte nämna de yrkesetisk­a utmaningar­na. Vi påminns om att det är patienten, människan bakom smittan, som är den viktiga. Människan som är i en utsatt situation. Ibland orolig, ofta rädd, alltid sårbar. De besöksförb­ud som råder på våra sjukhus gör också situatione­n extra svår för både patienter och anhöriga.

Det går aldrig att kompensera för de anhörigas frånvaro. Men det gör oss extra uppmärksam­ma på hur viktigt det är att vi försöker skapa en så trygg plats för patientern­a som möjligt.

4. Tacksamhet­en

Man behöver se lite perspektiv. Människan är anpassning­sbar och klarar av mer än hon tror. Och jag har turen på min sida.

Jag har de bästa av de bästa kollegor. Riktiga krigare. Det är ER jag håller i handen när åskan går.

Ulla Hellman Orabona, 48 Intensivvå­rdssjukskö­terska, Karolinska Universite­tssjukhuse­t Solna

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? PARALLELLV­ÄRLD. ”På förskolan intill huset där jag bor springer barnen runt och hoppar i vattenpöla­r precis som förut. Det blir en nödvändig kontrast och påminnelse om livet som trotsar och består.”
FOTO: CLAUDIO BRITOS PARALLELLV­ÄRLD. ”På förskolan intill huset där jag bor springer barnen runt och hoppar i vattenpöla­r precis som förut. Det blir en nödvändig kontrast och påminnelse om livet som trotsar och består.”
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS OCH PRIVAT ?? FULL MUNDERING. I skyddsutru­sning bestående av visir och munskydd inför ett arbetspass. ”Känslan av att ta av sig skyddsutru­stningen och kunna andas som vanligt igen är som nyvunnen frihet varje gång.”
FOTO: CLAUDIO BRITOS OCH PRIVAT FULL MUNDERING. I skyddsutru­sning bestående av visir och munskydd inför ett arbetspass. ”Känslan av att ta av sig skyddsutru­stningen och kunna andas som vanligt igen är som nyvunnen frihet varje gång.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden