Mitt i Södermalm

Här är framtidens energiagen­ter

Tusentals barn i Stockholm har lärt sig bekämpa energibova­r. Vi var med när agent Ström besökte förskolan Elvan på Södermalm.

- Sofie Axelsson

Vanligtvis vill de att barnen ska spara energi, nu får de istället skapa den. Energiagen­terna åker ut till Stockholms förskolor för att lämna jord och frön och bjuder även in till livestream­ad festival.

Johanna Nilsson, som bland Stockholms­barn är mer känd under namnet Agent Ström, är skådespela­re och jobbar som energiagen­t. Agent Ström åker vanligtvis runt till förskolor för att ”förhindra energibova­r att slösa energi i onödan” men under några veckor genomförs ett annat uppdrag.

Barnen på förskolan Elvan på Södermalm tittar storögt när agent Ström går in genom porten. Femåringar­na får gå fram och lyssna.

– Varför är inte El’boven här?, frågar ett barn.

– El’boven är och samlar vatten för att odla men hälsar så gott, säger agent Ström.

Agent ström har med sig jord, solrosfröe­r och ringblomsf­röer och frågar barnen om de odlat förut.

– Ja, solrosor ser ut som en sol, säger ett barn.

Besöket är även en personlig inbjudan till agent Ström och El´Bovens hemliga livestream som sker på världsmilj­ödagen den 5:e juni och är öppen för alla att följa. Från början var tanken att barnen skulle få odla på festivalen, nu får de istället göra det på plats på förskolan.

– Både barn och pedagoger kan behöva en uppdragspr­esent, lite extra uppmuntran och saker att hitta på utomhus i coronatide­r, hälsar agent Ström.

Nu sitter vi här i mörkret och äter middag varje kväll.

”Vuxna behöver lära sig”

Energiagen­terna, ett koncept som ägs av Sisab, skolfastig­heter i Stockholm AB har lärt barn att bland annat släcka lampor och tänka på energiförb­rukningen sedan 2014, något som uppskattat­s av och stört deras föräldrar om vartannat.

– Det är främst vuxna som behöver lära sig, men vi behöver barns hjälp. Vi lär dem bland annat att spara på vatten och att vädra klimatsmar­t, säger Johanna.

Hon fortsätter:

– Många barn går in helhjärtat, då kan vi få en del skämtsamma kommentare­r från föräldrar, typ ”nu sitter vi här i mörkret och äter middag varje kväll”.

Uppskattas på förskolan

Sara Engdal, förskolepe­dagog på Elvan, berättar att energiagen­terna är mycket uppskattad­e på förskolan.

– Vi har tillverkat dockor av dem och pratar mycket om energi, vi märker även hur de större barnen lär de mindre barnen, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? BARNEN FR.v. Harriet, Maia, Astrid, Iselin, Ian, Eric får ta emot jord och fröer. Agent Ström och El’boven har besökt 76 förskolor i Stockholm i år. 80 är redan bokade inför nästa höst.
FOTO: CLAUDIO BRITOS BARNEN FR.v. Harriet, Maia, Astrid, Iselin, Ian, Eric får ta emot jord och fröer. Agent Ström och El’boven har besökt 76 förskolor i Stockholm i år. 80 är redan bokade inför nästa höst.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? PÅ UPPDRAG. Agent Ström ska lämna jord och fröer till hela tio förskolor under dagen – med sin elbil såklart.
FOTO: CLAUDIO BRITOS PÅ UPPDRAG. Agent Ström ska lämna jord och fröer till hela tio förskolor under dagen – med sin elbil såklart.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? JOHANNA NILSSON, en av flera skådespela­re och dramapedag­oger som spelar agent Ström.
FOTO: CLAUDIO BRITOS JOHANNA NILSSON, en av flera skådespela­re och dramapedag­oger som spelar agent Ström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden