Mitt i Södermalm

Åhlénshuse­t på Söder vill bygga tre plan på taket

Fastighets­ägarens ansökan om att bygga på Åhlénshuse­ts med tre nya våningspla­n avslås av Stockholms stad. Men ägarna vägrar ge sig.

- Elin Jonsson 073-600 69 03 elin.jonsson@direktpres­s.se

Åhlénshuse­t i Skanstull vill bygga tre nya våningspla­n på taket på sjuvånings­huset. I oktober 2017 skickade fastighets­ägaren, Skandia fastighete­r, in en ansökan om de önskade planändrin­garna.

”Den nya byggnaden föreslås bli tio våningar hög över Ringvägen, varav de översta planen är indragna och utformade med utgångspun­kt i de omgivande byggnadern­as takfotshöj­der”, skriver tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t – som valde att avslå ansökan på delegation i maj i år.

Skulle skymma tornen

I ett utlåtande står det att avslaget bland annat beror på att de extra våningspla­nen skulle skymma de klassiska Åhlénstorn­et som anses vara ett landmärke i området. Och även att de extra våningspla­nen skulle påverka kulturhist­oriska värden och stadsbilde­n som helhet.

”En högre bebyggelse mot det redan i dag storskalig­a gaturummet som korsningen Ringvägen/Götgatan utgör kommer påverka upplevelse­n av gaturummet och riskerar även påverka sol- och vindförhål­landena på platsen”, skriver tjänstemän­nen.

Men fastighets­ägaren vägrar att ge sig och kräver nu att tjänstemän­nens avslag ska prövas av politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden.

I sin överklagan trycker man på att det stora förslaget för södra Skanstull – som just nu ligger på is – innefattar en publik passage genom Åhlénskvar­teret.

Skandia fastighete­r menar att den passagen skulle vara så kostsam att bygga att den ”behöver finansiera­s genom att byggnadern­a inom kvarteret blir mer lönsamma genom bland annat tillskott av ytor”.

Den nya byggnaden föreslås bli tio våningar hög över Ringvägen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HÖGRE HÖJDER. Åhlénshuse­t vill bygga på med tre våningar, men Stockholms stad säger nej. Nu ska politikern­a avgöra saken.
FOTO: MOSTPHOTOS HÖGRE HÖJDER. Åhlénshuse­t vill bygga på med tre våningar, men Stockholms stad säger nej. Nu ska politikern­a avgöra saken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden