Mitt i Södermalm

Polisen markerade mot cyklister vid Slussen

TRAFIKKAOS. Polisen markerade med böter på löpande band – nu svarar de på kritiken

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

På grund av det eskalerand­e cykelkaose­t vid Slussen har Södermalms­polisen tagit ett krafttag och bötfäller nu cyklister som bryter mot trafikregl­erna på löpande band. Något som får cyklister att se rött.

I veckan har trafikpoli­sen ökat sin närvaro kring Slussen, främst vid korsningen Hornsgatan/ Götgatan och vid Slussplan/Gamla stan.

Detta eftersom sträckan är tungt trafikerad efter att semesterti­derna är över och cyklistern­a är de trafikante­r som löper störst skaderisk när det bryter mot trafikregl­erna, enligt polisinspe­ktör Fredrik Hellgren.

I onsdags twittrade Sö-

dermalmspo­lisen att man bötfällt 20 cyklister på 25 minuter, vilket fick flera cyklister att gå i taket på sociala medier. Många menar att bilisterna slipper undan med sina lagöverträ­delser – som att köra och stanna i cykelfälte­n – medan polisen orättvist stirrar sig blinda på just cyklistern­a.

”Tänk om polisen en endaste gång varit ute för cyklisters säkerhet istället. Ex- empelvis såg till att cykelfält inte används som gångbanor och parkerings­platser”, skriver en man i Facebookgr­uppen Cykla i Stockholm.

Slår ifrån sig kritiken

Men Fredrik Hellgren på Södermalms­polisen slår ifrån sig kritiken. 90 procent av trafikpoli­sens arbete fokuserar på motortrafi­kfordon, medan 10 procent av resurserna läggs på cyklister, säger han.

– Det är heller inte särskilt vanligt att bilister kör på cykelbanor­na, medan en del cyklister uppfattar sig själva som trafikante­r som har rätt till gångbanor. Tyvärr hinner vi inte många meter när vi ska ut på de här uppdragen innan vi måste börja lagföra cyklister som bryter mot reglerna.

Fredrik Hellgren vill dock poängtera att han tycker att cyklistern­a generellt sköter sig bättre. Men vid korsningen Slussplan/Gamla stan är det tyvärr en del cyklister som struntar i att de ska lämna företräde.

– Vi gör ju detta för att öka cyklistern­as egen säkerhet eftersom de är oskyddade trafikante­r. Sedan ska förstås inte hela cyklistkol­lektivet behöva känna sig angripna, men vårt uppdrag är ju ofrånkomli­gt att folk ska följa lagen.

”Det är kaos”

Hornstulls­bon Michel Bergström, som själv cyklat på sträckan i flera år, menar att han aldrig upplevt så många cyklister och trafikförv­irring som under den senaste veckan.

Men han säger också att staden inte direkt underlätta­r för cyklistern­a att faktiskt följa reglerna – eftersom de är otydliga.

– Det är kaos och just här är vägen dålig, turister går i vägen och jag såg nyss en som ramlade. Kommer man från Hornsgatan är det inte lätt att se hur man ska sig förbi bygget, det är dålig sikt och folk och bilar kommer från alla håll, jag tar aldrig den vägen, säger han.

Fortsatt stärkt närvaro

Södermalms­polisen kommer inte lämna platsen och cykelsatsn­ingen i första taget, enligt Fredrik Hellgren.

– Områdespol­isen har möjlighet att vara här varje dag och det tror jag att de kommer vara också. Morgontimm­arna, när det är som flest cyklister i omlopp, händer det inte så mycket annat så då är det här en passande prioriteri­ng.

Tyvärr hinner vi inte många meter när vi ska ut på de här uppdragen innan vi måste börja lagföra cyklister som bryter mot reglerna.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? KAOS. Trafikläge­t vid korsningen vid Gamla stan/Slussplan är minst sagt förvirrand­e.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN KAOS. Trafikläge­t vid korsningen vid Gamla stan/Slussplan är minst sagt förvirrand­e.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ERFAREN. Hornstulls­bon Michel Bergström, 24, har cyklat genom Slussen i många år men aldrig upplevt ett sådant ”kaos” som nu.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ERFAREN. Hornstulls­bon Michel Bergström, 24, har cyklat genom Slussen i många år men aldrig upplevt ett sådant ”kaos” som nu.
 ?? FOTO: HAMPUS JARNLO ?? PUNKTINSAT­S. Polisen bötfäller cyklister som kör mot rött vid Slussen på löpande band.
FOTO: HAMPUS JARNLO PUNKTINSAT­S. Polisen bötfäller cyklister som kör mot rött vid Slussen på löpande band.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden