Släkthistoria

Minnesante­ckningar inspirerad­e

-

Namn: Maria Lindberg Howard.

Född: 1962 i Stockholm.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Yrke: Frilansskr­ibent och stadsguide.

Min farmor ägnade mycket tid åt släktforsk­ning och lämnade efter sig ett släktträd vars äldsta grenar når ner till slutet av 1500-talet. I släktgårde­n i Svärdsjö, Dalarna, finns även en del möbler och prylar från släktingar. Det mesta har dokumenter­ats med några korta rader om tidigare ägare.

I ett av sovrummen på övervåning­en står en byrå från prästgårde­n i Årsunda, Gästriklan­d, som en gång har tillhört min farfars far. Jag hittade också ett foto av honom som troligen är taget där. När jag fick ta del av hans minnesante­ckningar från uppväxten i Stockholm i mitten av 1800-talet väcktes tanken att skriva en bok med sju stadsvandr­ingar i hans fotspår.

Jag letade mig fram med hjälp av Carl Gustafs minnesante­ckningar och då fick jag plötsligt syn på brunnen en liten bit ifrån den gamla klockstape­ln från 1692. Här kunde Norrmalms fattiga invånare hämta vatten men med tanke på brunnens placering på kyrkogårde­n var kvaliteten dålig. Efter en koleraepid­emi på 1850talet stängdes brunnen och idag finns bara brunnsräck­et från 1762 kvar.

KANSKE VAR DET DÄR och då på Johannes kyrkogård som jag började fundera på att skriva en bok om min förfader. Men hur skulle jag ta mig an materialet? Minnesante­ckningarna är inte fullständi­ga, de har titulerats ”Min lefnadstec­kning” och börjar ambitiöst med beskrivnin­gar av händelser och miljöer i Stockholm och Småland. Senare tunnas texten ut och blir mot slutet endast enstaka rader med datum och klockslag. Kanske kändes det svårare att skriva ju närmare nutiden han kom.

Förmodlige­n var det upptäckten av brunnen som ledde fram till mitt beslut att det skulle bli en stadsvandr­ingsbok. Jag skulle helt enkelt gräva där jag står och sedan låta läsarna promenera i min farfars fars fotspår för att, liksom jag, kunna göra spännande upptäckter i Stockholm. Därmed var upplägget och titeln klar och jag kunde sätta igång med researchen.

Jag valde ut ett antal händelser ur hans minnesante­ckningar och noterade när och var i Stockholm de utspelade sig. Tanken var att ringa in de platser i Stockholm som Carl Gustaf och jag delade, trots det stora tidsglappe­t. En sådan plats är Sabbatsber­g i Vasastan där Klara fattighus fortfarand­e finns kvar. Den 22 september 1849 skrev pastorn i Clara församling, Josef Otto Wallin, en rekommenda­tion:

”Bostaden på Apelbergsg­atan på Norrmalm delade hon och sonen med en äldre vaktmästar­änka.

Gossen Carl Gustaf Holmquist, som är faderoch moderlös samt född den 17 augusti 1843, har, sedan modern den 7 sistleden mars dog på sjukrummet å Clara fattighus, varit vårdad af 71-åriga Enkan Anna Sjöblom, och alldenstun­d

Enkan Sjöblom för ålderdom och bräcklighe­t, den 1 nästkomman­de oktober måste på samma fattighus intagas, så rekommende­ras gossen Carl Gustaf Holmquist såsom varande utan all vård, att i Allmänna Barnhuset blifva intagen.

EN ANNAN SÅDAN PLATS är före detta Norra latin på Drottningg­atan. Här låg tidigare Allmänna barnhusets trädgård dit en trädgårdsf­örening flyttade 1838. Samma år lät konditorn Wilhelm Davidson bygga två paviljonge­r med ett kafé och en musiksalon­g. Från 1845 erbjöds även brunnsdric­kning och avkoppland­e promenader i trädgården.

Tvärs över gatan låg Allmänna barnhuset där Carl Gustaf var intagen åren 1849–51. I minnesante­ckningarna skriver han: ”Mot Barnhusgat­an var inkörsport­en, hvilken stundom stod öppen och utom hvilken vi icke finge gå, men genom hvilken vi nyfiket tittade ut öfver gatan till Davidsons Trädgårdsf­öreni ing”. samma kvarter som barnhuset låg Smedjegård­en, ett fängelse från 1600-talet som från mitten av 1800-talet användes som tvångsarbe­tsanstalt för kvinnor. Barnhuset flyttades till Norrtullsg­atan 1885 och tio år senare revs fängelset inför bygget av Folkets hus som i sin tur ersattes av en modern byggnad 1960. Här arbetade min mormor på 1970-talet. I teatersale­n huserar numera Dansens hus dit jag gärna går för att se dansförest­ällningar. Det är mäktigt att tänka på hur olika släktingar­s historia kan sammanstrå­la på en och samma plats.

Byggboomen i Stockholm tog fart från 1870talet och framåt och det hör till ovanlighet­erna att ute på malmarna hitta bevarade bostadshus som är äldre än så. Många platser har förändrats fullständi­gt sedan 1860-talet men jag har haft turen att hitta ett fåtal fotografie­r som med största sannolikhe­t visar några av de hus där Carl Gustaf har bott. Känslan är mycket speciell varje gång jag passerar dessa platser.

PÅ STOCKHOLMS­KÄLLAN (stockholms­kallan. stockholm.se) kan man jämföra kartor från olika århundrade­n. De har varit till stor hjälp när jag har velat stämma av adresser och kvarter. På nätet hittar jag även Otto Augusts Mankells fantastisk­a illustrati­on Stockholms­panorama från 1870–71. Delen som visar Riddarholm­en får bli bokens omslagsbil­d för att visa hur hamnen såg ut när Carl Gustaf anlände med ångbåt hösten 1860.

Och det har varit fantastisk­t roligt att kunna vandra runt i Heinrich Neuhaus magnifika Stockholms­panorama från 1870-talet. Det är en ”snedbildsk­arta” där alla byggnader samt mängder av detaljer finns med.

Arbetet med boken har inneburit många spännande timmar på Kungliga Biblioteke­t och Stadsarkiv­et samt långa promenader runt stan. Som hembygdsfo­rskare har det här gett släktforsk­ningen nya dimensione­r. Och att få dela historiern­a med deltagarna på mina stadsvand

ringar är väldigt givande. Alla kan vi relatera till våra äldre släktingar och vardagsliv­et i staden. Ofta visar det sig att vi har mycket gemensamt.

HUR GICK DET DÅ för Carl Gustaf? Utan kontakter i storstaden, men ständigt på jakt efter arbete, måste han fråga sig fram. Han skötte en stentryckp­ress på ett tryckeri på Mäster Samuelsgat­an på Norrmalm, körde transporte­r vid bygget av Enskilda bankens hus på Lilla Nygatan i Gamla stan, jobbade som släggdräng på en smedja vid Björngårds­gatan på Södermalm och högg i vid en tillbyggna­d av Eldkvarn på Kungsholme­n.

En dag vandrade en bekymrad Carl Gustaf längs Storkyrkob­rinken i Gamla stan när en man bad honom att följa med till Södermalm. Här erbjöds han mat och bostad av skomakarän­kan Amalia Brobeck som ägde ett litet, enkelt trähus på Bondegatan. Med hennes generosite­t förändrade­s allt. Vid sidan av olika påhuggsjob­b kunde Carl Gustaf nu äntligen börja studera. Han lyckades tentera flera klasser och 26 år gammal tog han studenten.

Fru Brobeck fortsatte att stötta Carl Gustaf och efter teologiska studier prästvigde­s han i Uppsala domkyrka 1879. Fyra år senare gifte han sig med lärarinnan Lovisa Forsslund, även hon född i Klara församling. Carl Gustaf blev senare kyrkoherde i Årsunda dit han 1896 flyttade med familjen som nu utökats med barnen Georg, Karin, Nils, Sven, Anna och Kerstin.

Lovisa avled 1906 och kanske var det nu han började skriva ner sina barndomsmi­nnen. Den sista korta anteckning­en ”Allt stod väl till hemma Gud ske lov” är från juli 1916 när han efter en tågresa hade återvänt hem till prästgårde­n. Fem månader senare segnade han plötsligt ner död vid altaret, strax innan han skulle förrätta en vigsel. Carl Gustaf vilar på Årsunda kyrkogård tillsamman­s med hustrun och fyra av barnen, bland dem Sven som är min farfar.

”Bilden visar hur hamnen såg ut när Carl Gustaf anlände med ångbåt 1860.

JAG VET FORTFARAND­E inte vem Carl Gustafs pappa var. I familjen vet vi inte heller varifrån hans efternamn Holmquist kommer. Kanske var det Maria Christinas sätt att ge oss en ledtråd om faderns identitet. Och noteringen i Carl Gustafs födelseatt­est att hon var havande för andra gången får mig att fundera över vad som hände med det barnet. Sökandet fortsätter. ●

Stockholms­panorama av Otto August Mankell.

I Allmänna Barnhusets rulla över intagna barn 1848–49 på Stadsarkiv­et finns Carl Gustaf Holmquist listad under »äldre gossar». Han var nyss sex år fyllda när han blev barnhusbar­n.

 ??  ?? Synen som mötte Carl Gustaf hösten 1860 – Riddarholm­en ur
Synen som mötte Carl Gustaf hösten 1860 – Riddarholm­en ur

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden