Släkthistoria

Hur kunde morfar resa under kriget?

-

FRÅGA Under min släktforsk­ning har många frågor väckts kring min morfar, Carl Algot Jacobsson. kallad Lagge. Han var född den 19 mars 1885 i Södra Vi, Vimmerby, och dog i Örebro den 8 mars 1946. Lagge arbetade under f lera år som portier på olika hotell i Skåne. 1914 var han bosatt i Helsingbor­g och bytte då namn från Johansson till Jacobsson. I januari 1916 erhöll han ett pass för resa till Tyskland. Det var utfärdat av poliskamma­ren i Helsingbor­g och underskriv­et av tyske konsuln Ivar P:son Henning i Helsingbor­g. Enligt passet skulle Lagge även "bistås med skydd vid behov". Den tyska texten i passet kan jag tyvärr inte tyda. Den 16 januari 1916 avreste

Lagge till Tyskland och ankom den 17 januari till Sassnitz och fortsatte sedan till Berlin. Lagge reste hem från Berlin den 11 mars 1916, allt enligt stämplar i passet. Jag har sökt svar hos Landsarkiv­et i Lund men några bilagor/ utresehand­lingar till passansökn­ingen har inte påträffats i polisens i Helsingbor­g arkiv. Jag har även sökt svar via Krigsarkiv­et, utan resultat. När han 1917 f lyttade tillbaka till Vimmerby står det i församling­sboken att han är uppköpare och före detta portier.

Hur vanligt var det att man reste till Tyskland under brinnande krig 1916? Var det alltid tyske konsuln som utfärdade pass vid den tiden? Registrera­des passen hos polisen?

Hur kan jag söka vidare? Kan man hitta passagerar­listor? Kan det finnas anteckning­ar inom dåvarande poliskamma­ren i Helsingbor­g eller i tyska arkiv om vad Lagge hade för ärende och var han bodde i Tyskland?

SVAR Om du vet vilket hotell han arbetade vid före utlandsres­an kan eventuellt hotellets arkiv ge uppgifter om honom. Det bör finnas på landsarkiv­et i Lund. Kontroller­a först om hotellets arkiv är inlagt i Nationella arkivdatab­asen (sok.riksarkive­t.se/nad), ta annars kontakt med landsarkiv­et direkt.

Det var ovanligt med resor under det kriget. Passjourna­len hos utfärdaren, i detta fall poliskamma­ren, kan ge ytterligar­e uppgifter utöver passets innehåll. När det gäller passagerar­listor är möjlighete­rna tyvärr små. Kanske kan du hitta rätt rederi, men sådana arkiv har sällan sådana listor bevarade. Ett undantag är passagerar­listorna för resor till Amerika. För att få reda på möjlighete­rna i tyska arkiv föreslår jag att du kontaktar G-gruppen, föreningen som är inriktad just på forskning i Tyskland (www.g-gruppen.net). Generellt kan man säga att de flesta stater hade en omfattande utlännings­kontroll under första världskrig­et, så möjlighete­rna bör vara goda att det finns material i de tyska arkiven.

Ulf Berggren

 ??  ?? Trafiken är livlig på Potsdamer Platz i Berlin på denna bild från 1914.
Trafiken är livlig på Potsdamer Platz i Berlin på denna bild från 1914.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden