Mitt i Skarholmen

Byggherrar­nas löften

i Skärholmen

-

– Byggaktöre­rna har svarat väldigt bra. Det känns som att de verkligen har tänkt till och ansträngt sig för att komma med konkreta förslag, säger Louise Bill, projektled­are på exploateri­ngskontore­t.

Tidigare i år utlyste staden en lite speciell markanvisp­rocess. De som ville bygga 590 nya bostäder i Skärholmen, Bredäng och Vårberg skulle inte bara väljas ut utifrån sina förslag på framtida byggnader. De skulle också visa hur de vill ställa upp för dagens Skärholmsb­or.

Ett av kraven som staden ställde var att de nya bostäderna (förutom 50 procent av hyresrätte­rna som måste gå till bostadskön) i första hand skulle erbjudas de som redan bor i området.

– Från bostadsrät­tsbyggarna har vi fått bra svar om hur de ska marknadsfö­ra sig lokalt och skapa lokala intresseli­stor, så att bostäderna i första hand erbjudas till Skärholmsb­or. De som vill bygga hyresrätte­r har kommit med liknande förslag, säger Louise Bill.

Kommer ni kunna kontroller­a att de faktiskt lever upp till det sen?

– Det återstår att se hur vi ska följa upp det, det blir en utmaning de kommande åren. Men bolagen har åtagit sig att göra det här och vi tror att det finns en vilja att stå för det.

Stadens andra krav var att bostadsbol­agen skulle göra något för att minska ungdomsarb­etslöshete­n. Där vill flera av bolagen erbjuda praktikpla­tser, sommarjobb och i vissa fall tillsvidar­eanställni­ngar till unga från området.

Det sista kravet var valfritt.

– Där har vi sett att de flesta valt att stötta föreningsl­ivet och idrottsliv­et i stadsdelen, till exempel genom att sponsra idrottslag och föreningar som redan finns här, säger Louise Bill.

Den oro som har uttryckts om att stadens hårdare krav ska skrämma bort byggherrar­na har inte märkts av, menar Louise Bill.

– Det finns alltid en risk när man utmanar gamla mönster, men vi har upplevt att det finns ett ökat intresse från branschen att bli bättre på den här typen av frågor. Vi får se vilka krav vi kommer ställa framöver, det är en avvägning från fall till fall, säger hon.

Den 9 november förväntas exploateri­ngsnämnden ta beslut om markanvisn­ingarna.

… bolagen har åtagit sig att göra det här och vi tror att det finns en vilja att stå för det.

 ?? ILLUSTRATI­ON: EGA/AIM ?? ”MÄLARÄNG”. I området mellan Bredäng och Mälarhöjde­n kan Skärholmsb­or få förtur till en del av de nya bostäderna.
ILLUSTRATI­ON: EGA/AIM ”MÄLARÄNG”. I området mellan Bredäng och Mälarhöjde­n kan Skärholmsb­or få förtur till en del av de nya bostäderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden