Premier League - Bibeln

RYKTATS VARA PÅ VÄG:

-

Chelsea

Tottenham Wolverhamp­ton Arsenal Manchester City Everton Chelsea Manchester United Aston Villa Manchester City Liverpool

Real Madrid Barcelona

Sevilla

Celta Vigo Atletico Madrid Sevilla Atletico Madrid Atletico Madrid Barcelona Paris SG

Paris SG Marseille Juventus

Napoli

Roma Sassuolo

Napoli Porto

Chelsea

Chelsea

För åtta år sedan spelade 13 procent av Saudiarabi­ens befolkning fotboll. I fjol hade det ökat till nästan 50 procent av densamma enligt Saudi Press Agency. Under de två senaste åren har investerin­garna i saudisk fotboll ökat med 162 procent, 23 träningsce­nter har byggts upp över landet och antalet utbildade tränare har på fem år gått från 750 till över 5 500, varav en femtedel av dem är kvinnor.

En organisati­on inom ligan har också formats, med det enkla namnet ”Player acquisitio­n center of excellence” (PACE) som ska hjälpa de saudiska klubbarna med allt från att samordna köp av utländska stjärnor till att få ordning på budget och infrastruk­tur.

– Den här strategin har jobbats fram under många år. Det går mycket djupare än de spelarköp som nu dominerar tidningsru­brikerna och fokuserar mer på vad som händer utanför planen. Vi tittar på det här långsiktig­t, speciellt när det kommer till att hjälpa klubbarna att bli kommersiel­lt framgångsr­ika och ha robusta affärsmode­ller, säger Al-Lazeez.

För att undvika att projektet bara lever i några år tills de åldrande stjärnorna avslutat sina karriärer så görs också ett aktivt jobb för att föryngra ligan.

Från och med säsongen 2025/26 måste tio av 35 spelare i truppen vara under 21 år gamla och ett visst antal måste också komma från egna akademin. Allt i syfte att stärka den saudiska ligans kvalitet långsiktig­t, och därigenom också få ett bättre landslag. Ett landslag som redan i vintras chockade världen genom att slå de blivande världsmäst­arna Argentina i VM, och ha ett supporters­töd som inget annat land kunde matcha.

– Under den senaste VM-turneringe­n i Qatar så gav vi världen en liten försmak av vad vi är kapabla till att göra på den internatio­nella scenen och visade kvaliteten på vår inhemska liga. Framtiden är ljus. Många planer har tagits fram för att förbättra fotbollen i Saudiarabi­en, för både kvinnor och män, säger fotbollsfö­rbundets ordförande Yasser al-Misehal.

 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Karim Benzema, framröstad till världens bästa spelare i fjol, valde att lämna Real Madrid för Saudi Pro League och Al-Ittihad.
Foto: GETTY IMAGES Karim Benzema, framröstad till världens bästa spelare i fjol, valde att lämna Real Madrid för Saudi Pro League och Al-Ittihad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden