Partille Tidning

Ett säkert vårtecken – nu ska gruset bort från Partilles gator

- Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Kommunen drar igång med sopning av vintergrus­et på 250 kilometer vägar i Partille. I maj väntas arbetet vara klart och sopningen inleds i centrum. – Vintern har varit tuff så det är mycket grus som ska upp, säger Annika Andersson, gata- och parkchef på Partille kommun.

Varje år har kommunen ansvar för vintervägh­ållning på totalt 250 kilometer gator och vägar runt om i Partille. Med frosten kommer också den första halkan och därmed anledning att få ut salt och grus på vägarna.

Saltet försvinner, men gruset ligger kvar och när den sista frostnatte­n anses ha varit är det dags för efterarbet­et: att sopa upp allt grus.

Annika Andersson, som är gataoch parkchef på Partille kommun, tycker att det är skönt att kunna sopa bort vintern.

– Ja, det är verkligen ett tidigt vårtecken när våra fordon ger sig ut för att ta upp grus, säger hon.

I år har vintern varit extra tuff med flera omgångar av köldknäppa­r och halka, vilket innebär att det nu ligger extra mycket grus på kommunens vägar.

Men Annika Andersson har gott hopp om att tidsplanen, att allt ska vara uppsopat i maj, kommer att hålla.

– Fordonen som tar upp gruset måste åka och tömmas ibland och vi har inte fler än vi brukar, så det får helt enkelt bli så att de fordon vi har får köra extra mycket.

I vintras gick gata- och parkkontor­et i Partille ut med en uppmaning till boende i villa att parkera sina bilar på tomten, och inte på gatan, för att kommunen skulle kunna komma åt att grusa och salta överallt.

När det omvända nu gäller, och gruset ska upp, är önskemålet detsamma.

– Det vore fint om alla kunder vara hjälpsamma och ställa sina bilar så att vi lätt kommer fram.

Anledninge­n till varför gruset inte kan ligga kvar på vägarna är enkel.

– I backar kan det rulla och bli halt och när gruset torkar så dammar det väldigt, därför är vi måna om att få upp allt, förklarar Andersson.

Redan under måndagen började sopfordone­n att röra sig i Partille centrum, det ställe där det är mest sannolikt att nattfroste­n håller sig borta.

– Vi börjar på de lägsta punkterna och jobbar oss uppåt och i maj är det tänkt att allt ska vara klart, säger Annika Andersson, gata- och parkchef på Partille kommun.

 ?? BILD: DANIEL CLAESON ?? Kommunen drar igång med sopning av vintergrus­et på 250 kilometer vägar i Partille. I maj väntas arbetet vara klart och sopningen inleds i centrum.
BILD: DANIEL CLAESON Kommunen drar igång med sopning av vintergrus­et på 250 kilometer vägar i Partille. I maj väntas arbetet vara klart och sopningen inleds i centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden