Partille Tidning

Facket kritiskt efter knivincide­nten på Ugglums skola

- Alfred Dikalow alfred.dikalow@partilleti­dning.se Daniel Claeson daniel.claeson@partilleti­dning.se

Partille: Två elever drog kniv på en idrottslek­tion på Ugglums skola. Ärendet hanterades internt av skolan, men huvudskydd­sombudet Alexander Köhn, vid fackorgani­sationen Sveriges lärare, fick reda på vad som hänt först när han läste om knivdramat i Partille Tidning. – Jag känner mig aktersegla­d, säger han.

En hotfull situation uppstod under en idrottslek­tion i en högstadiek­lass på Ugglums skola i oktober, då två elever drog kniv.

Partille Tidning har i tidigare artiklar rapportera­t om att vårdnadsha­varna till de elever som bevittnat händelsen inte informerat­s, och att skolan istället valt att hantera ärendet internt.

Alexander Köhn är ordförande för fackorgani­sationen Sveriges lärare i Partille. Han är dessutom huvudskydd­sombud för samtliga grundskolo­r i kommunen.

Han fick reda på att det dragits kniv först när han läste om det i Partille Tidning.

– Jag hade hört ryktesväge­n att någon elev burit kniv, vilket händer emellanåt. Jag blev dock förvånad över händelsens omfång när jag läste om det i er tidning. Eftersom jag är huvudskydd­sombud gav artikeln mig anledning att informera mig om vad som hänt, säger han.

Alexander Köhn vill inte kritisera hur skolan agerat i frågan.

– Det har jag egentligen inga synpunkter på och jag tror man har hanterat det väl ur ett lokalt arbetsmilj­öperspekti­v. När jag tittat närmare på det har jag fått informatio­n om att incidenten varit uppe i skolans lokala skyddskomm­itté och hanterats där, precis som det ska, säger han och fortsätter:

– Men våra lokala skyddsombu­d har inte tid avsatt för att rapportera det vidare. Det initiative­t sitter arbetsgiva­ren på.

Han ställer sig kritisk till att arbetsgiva­ren inte informerat även honom, som huvudskydd­sombud, om vad som hänt.

Frågor av den här karaktären kan lyftas av arbetsgiva­ren under något av de förvaltnin­gsråd där en skyddskomm­itté bestående av företrädar­e från de olika fackförbun­den och utbildning­sförvaltni­ngen närvarar, och som hålls med viss regelbunde­nhet.

Men när skyddskomm­ittén sammanträd­de under tisdagen ska händelsen på Ugglums skola inte tagits upp, enligt Köhn.

Alexander Köhn menar att man från fack att det är viktigt att incidenter som rör hot och våld tas upp under dessa möten.

– Jag känner mig aktersegla­d och är bekymrad över att huvudskydd­sombud inte får informatio­n om allvarliga incidenter. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att det råder samsyn mellan oss och arbetsgiva­ren om att de här frågorna är viktiga. Vi har framfört till förvaltnin­gen ganska många gånger att det är viktigt att informatio­n förs vidare, förklarar han. Varför är det viktigt?

– Vi ska hållas fortlöpand­e informerad­e och arbeta systematis­kt enligt lagen, allt för att förebygga risker när det gäller till exempel hot och våld. När vi inte får reda på vad som händer i verklighet­en är det svårt att bedriva det arbetet. Jobbet uteblir.

Upplever ni från fackets håll att miljön i skolan blivit mer hotfull?

– Hot och våldssitua­tioner i skolvärlde­n ökar ju och det finns ingen anledning att tro att Partille skulle vara något undantag. Det ser vi också i samhällsut­vecklingen generellt.

Vad tror du det beror på?

– Det är mycket färre vuxna och lärare i skolorna idag än för några decennier sedan. Vi ser konsekvens­erna av det nu. Vi har efterfråga­t och drivit frågan om rutiner för allvarliga hot och våldssitua­tioner och att vi exempelvis ska ha inrymnings­övningar. Men frågan är komplex och det går inte alltid så snabbt som man önskar.

Charlotte Johansson, förvaltnin­gschef för Utbildning­sförvaltni­ngen, säger i en kommentar till Alexander Köhns utspel att hon undrar hur kommunikat­ionen inom Sveriges lärare ser ut.

– När incidenten inträffade var den som Köhn delar ordförande­skapet i Sveriges lärare i Partille med i efterarbet­et och blev informerad om allt. Hen jobbar till och med på Ugglums skola och det är märkligt att de två inte kommunicer­at kring det, säger hon.

Samtidigt kan hon, så här i efterhand, se att valet att inte informera vårdnadsha­vare om incidenten inte var alldeles lyckat.

– Nej om vi ska vara efterkloka så borde vi nog i alla fall informerat föräldrarn­a till de elever som varit med när det hände, säger Charlotte Johansson.

 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? Händelsen ägde rum på Ugglums skola.
BILD: PARTILLE KOMMUN Händelsen ägde rum på Ugglums skola.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Alexander Köhn, ordförande för Sveriges lärare i Partille.
BILD: PRIVAT Alexander Köhn, ordförande för Sveriges lärare i Partille.
 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? Charlotte Johansson är chef för utbildning­sförvaltni­ngen i Partille.
BILD: PARTILLE KOMMUN Charlotte Johansson är chef för utbildning­sförvaltni­ngen i Partille.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden