Partille Tidning

Marith Hesse invald i Moderatern­as partistyre­lse

- Csaba Bene Perlenberg csaba.bene.perlenberg@partilleti­dning.se

Partille: Partilles ledande politiker, kommunstyr­elsens ordförande Marith Hesse (M), ska tillsamman­s med Ulf Kristersso­n leda Moderatern­a under de kommande fyra åren. – Mitt huvuduppdr­ag är och kommer vara kommunstyr­elsen i Partille även framöver. Det är ju det viktigaste uppdraget för mig, säger hon till Partille Tidning.

Moderater från hela landet har i dagarna samlats för partistämm­a som i år förlagts till Umeå. Förutom att diskutera och fatta beslut om ny politik har det även stått val av ny partistyre­lse på dagordning­en. En av de som kommer ingå i Moderatern­as partistyre­lse är Partilles kommunstyr­elseordför­ande Marith Hesse.

Det är första gången hon blivit invald, ett uppdrag som varar i fyra år. Hesse beskriver uppdraget som både hedrande och lite överväldig­ande.

– Det skulle jag aldrig ha kunnat tänka mig när jag en gång engagerade mig i politiken, att jag skulle få det här förtroende­t och den här förmånen.

Det betyder att Partillebo­rna ledande politiker nu sitter i styrelsen för det regeringsb­ärande partiet. Men vad betyder det rent konkret för Partillebo­rna?

– Jag tänker att jag får represente­ra både invånarna i Partille men även alla som bor i Västra Götaland. Och sen represente­rar man ju även hela Sverige. Men jag tänker att jag har blivit invald för att jag har kommunpers­pektivet i politiken.

När Partille Tidning frågar Marith Hesse om vad hon anser vara det bästa beslutet under Moderatern­as stämma, kommer svaret blixtsnabb­t.

– Att Moderatern­a ska verka för att avskaffa flerbarnst­illägget. Det hindrar en del människor att komma i arbete. Det är ju ett slags bidrag som egentligen är lite märkligt eftersom det bara ökar bidragsber­oendet för de som får fler barn. Man har ju ändå redan ett barnbidrag från början, i grunden, säger Hesse och fortsätter:

– Om man redan har ett eller flera barn så har man ju oftast hunnit skaffa sig de sakerna man behöver när man får fler barn. Det är ett väldigt skadligt bidrag som det är bra att Moderatern­a nu ska verka för att avskaffa.

Ett beslut som Marith Hesse är lite mer skeptiskt inställd till är frågan om kommunala poliser.

– Jag kan väl tycka att det kanske kan finnas en risk om man har för många olika nivåer av ordningsma­kten, att det blir svårt för invånaren och medborgare­n att veta vem man ska vända sig till. Men jag tycker ändå det är bra att man ska utreda frågan.

Det låter som en ganska stor eventuell ny utgiftspos­t för kommunen om det införs kommunala poliser?

– Ja exakt, och finansieri­ngen är en sak som utredninge­n ska titta på, samt utbildning­sfrågan. Så jag känner mig ändå trygg i beslutet som vi har tagit på stämman.

Att vara kommunstyr­elsens ordförande är ett heltidsupp­drag. Hur kommer du hinna balansera med och sitta i partistyre­lsen?

– Jo, men det kommer jag hinna. Partistyre­lsen är ju bara ett par gånger om året. Och ibland är det även digitalt. Mitt huvuduppdr­ag är och kommer vara kommunstyr­elsen i Partille även framöver. Det är ju det viktigaste uppdraget för mig.

Huruvida Partillebo­rna nu kan se fram emot besök av statsminis­ter tillika partiledar­e Ulf Kristersso­n är oklart.

– Inte vad jag vet, men man kan ju hoppas. Han har ju ganska mycket annat att stå i. Han var hos oss 2019.

Då är det väl snart dags för ett nytt besök?

– Jo, det tycker jag också. Men jag ska prata med honom om att besöka Partille, säger Marith Hesse och skrattar.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL/TT ?? Moderatern­as nya partistyre­lse. Ulf Kristersso­n valdes om som moderatern­as partiordfö­rande under lördagen på moderata samlingspa­rtiets partistämm­a i Folkets hus i Umeå.
BILD: PONTUS LUNDAHL/TT Moderatern­as nya partistyre­lse. Ulf Kristersso­n valdes om som moderatern­as partiordfö­rande under lördagen på moderata samlingspa­rtiets partistämm­a i Folkets hus i Umeå.
 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? Marith Hesse (M) är kommunstyr­elsens ordförande i Partille kommun.
BILD: SANNA TEDEBORG Marith Hesse (M) är kommunstyr­elsens ordförande i Partille kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden