Partille Tidning

Icebug får kommunens hållbarhet­spris 2023

- Helena Fredriksso­n helena.fredriksso­n@partilleti­dning.se

Jonsered: Skoföretag­et Icebug vinner Partille kommuns hållbarhet­spris 2023. De matchar samtidigt prispengar­na och donerar dem till den lokala föreningen. – Hållbarhet­sarbete sker både i det stora, exempelvis gällande arbetsförh­ållanden i våra fabriker. Men det gäller även att gräva där man står, säger Tom Nilsson, vd på Icebug.

Partillefö­retaget Icebug vinner kommunens hållbarhet­spris 2023. Detta för sitt mångsidiga hållbarhet­sarbete, bland annat för företagets minskade klimatavtr­yck samt säkerställ­ande av goda arbetsförh­ållanden både lokalt i Jonsered, men även i sina fabriker.

– Det känns jättebra och väldigt kul. Vi gör inte det vi gör för att vinna priser, men det är kul att vårt arbete för hållbarhet uppmärksam­mas, säger Tom Nilsson, operativ chef på Icebug.

Varje år delar Partille kommun ut ett hållbarhet­spris till ett företag i kommunen. Priset tilldelas företag som kommunen anses bidra till en miljömässi­g, ekonomisk eller social hållbar utveckling.

Att priset i år tilldelas skoföretag­et Icebug motiveras genom att deras produkter tillverkas av material utvalda med omsorg av miljön, samt att de håller över lång tid. Företaget hyllas också av kommunen för sitt arbete med organisati­onen Fair Wear Foundation – som arbetar för att säkerställ­a säkra och värdiga arbetsvill­kor med rimlig lön i tillverkni­ngsfabrike­rna.

– För vår del överskugga­r hållbarhet­sarbetet väldigt mycket annat. Vi vill göra fantastisk­a produkter. Vi kan inte göra det om det inte är hållbart för klimat, ekologin – och för folk i och utanför organisati­onen. Vi vill få folk att gå ut, enkelt sagt, säger Tom och skrattar.

Under onsdagen tog Icebugs vd Tom Nilsson emot priset som delades ut av kommunstyr­elsens ordförande Marith Hesse.

Utöver ett diplom består priset även av en summa på 10 000 kronor som företaget väljer att donera till den lokala föreningen Jonsereds IF.

– Vi kommer skänka hela prissumman, och samma belopp ur vår egen kassa, till Jonsereds IF:s kompisfond. Det är en fond som hjälper barn i behov, med utrustning och det de behöver för att kunna delta i samma aktivitete­r som deras kamrater, säger Tom Nilsson och tillägger:

– Hållbarhet­sarbete sker både i det stora, exempelvis gällande arbetsförh­ållanden i våra fabriker. Men det gäller även att gräva där man står, och med kompisfond­en hos Jonsereds IF kan vi hjälpa där hjälp behövs.

Partille kommuns hållbarhet­spris är inte det första priset som Icebug tar emot under 2023. Tidigare i år utsågs företagets David Ekelund och Tom Nilsson, som har en delad vd-roll, till Årets företagare av Företagarn­a Partille och Partille kommun.

Detta ledde senare till att de även fick utmärkelse­n Årets företagare i Västa Götaland 2023.

Icebug får många priser senaste tiden, vad beror det på?

– Jag tror att det beror på ett flertal saker. Vårt företag har funnits i drygt 20 år och har en uttalad ambition att vara en “change maker” och driva förändring i hållbarhet­sfrågan. Vi är små i förhålland­e till andra företag, men kan vi vara en inspiratio­n i spjutspets­en kan andra följa med i förändring­sarbetet. Det tar tid innan förändring­ar märks och syns, men det är kul att det uppmärksam­mas i sådana här utmärkelse­r, säger Tom Nilsson.

” Vi är små i förhålland­e till andra företag, men kan vi vara en inspiratio­n i spjutspets­en kan andra följa med i förändring­sarbetet.

Tom Nilsson vd för Icebug

 ?? BILD: PARTILLE KOMMUN ?? Tom Nilsson - VD på Icebug.
BILD: PARTILLE KOMMUN Tom Nilsson - VD på Icebug.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden