Mord & Mysterier

’’Man nekar för att komma undan straff’’

Pär Anders Granhag, professor i psykologi:

-

Ingen av de dömda för trippelmor­det ville ta på sig skulden.

Kan man neka till brott fast man är skyldig och kan skulden växa med tiden?

Pär Anders Granhag, professor i psykologi, förklarar. ■ Kan den som är skyldig neka till brott?

– Ja, visst kan man det, säger Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universite­t som bland annat forskat om vittnespsy­kologi.

– Det triviala svaret är för att komma undan straffet för brottet.

■ Kan man förtränga skulden och intala sig att man är oskyldig även om man inte är det?

– Rent generellt skulle jag säga ’nej, det kan man inte’. Däremot kan man efter ett begånget brott intala sig att personen, om det gäller brott mot person, förtjänade det, och på så vis reducera sin egen skuld och sitt dåliga samvete.

■ Blir en skuld svårare eller lättare att bära över tid?

– Det finns inget kort, enkelt svar på den frågan. Det beror på typ av brott, omständigh­eter och gärningsma­nnens personligh­et. Det finns fall då skuldbörda­n upplevs öka över tid. Gärningspe­rsonen äts upp inifrån av skuldkänsl­or. Men det finns också fall då skuldbörda­n upplevs minska över tid. Gärningspe­rsonen lyckas hitta skäl och resonemang som används för att rättfärdig­a sin brottsliga handling.

■ Är det svårare att erkänna när tiden går? Varför?

– Ja det skulle jag nog säga generellt. En anledning är att man känner att man skulle ha svårt att värja sig för kommentare­r i stil med ”Men hur har du kunnat gå i alla år med detta inom dig. Vad är du för människa?”. Att erkänna efter lång tid blir inte bara att erkänna brottet utan kommer också med rädslor att andra i ens närhet kommer känna sig kraftigt svikna.

 ??  ?? Per Anders Granhag.
Per Anders Granhag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden