Mord & Mysterier

Fallet jag aldrig glömmer: Oísin Cantwell

-

’’ Vad var spänningsb­öckerna i min bokhylla i jämförelse med detta?

BOOOOOOOOO­OM!

Jag var tio år och vaknade en natt i min pojksäng av en kraftig explosion. Jag störtade upp och fram till fönstret för att se vad som hade hänt.

På andra sidan Värtan, fjärden som skiljer Lidingö från Stockholm, slog lågor upp. Det såg ut som att Gärdet brann.

Även min pappa vaknade. Vi stod och tittade ett tag och spekulerad­e i vad det var som hade hänt. En olycka? Ett brott? En militärövn­ing?

Året var 1975, ekot sände inte mitt i natten och tidningar var ännu medier som hade den egenheten att de berättade om nyheter först dagen efter att de inträffat. Än skulle det dröja årtionden innan internet fanns i var mans hem och mobilen gav oss senaste nytt.

Jag somnade om. När jag vaknade stod radion på i köket. Terroriste­r hade sprängt västtyska ambassaden.

Det var spännande

att vara barn i Stockholm på 1970-talet. Något år tidigare hade en rånare tagit gisslan på en bank vid Norrmalmst­org. Clark Olofsson, redan vid denna tid berömd kriminell, hade anslutit.

Varje dag efter skolan åkte vi ungar in till stan och hängde vid avspärrnin­garna. Jag minns fortfarand­e en rubrik i någon av kvällstidn­ingarna. ”Palme har gett order – skjut för att döda”.

Och nu detta. Dagen innan explosione­n hade väpnade vänsterext­remister intagit den Västtyska ambassaden på Gärdet.

De tillhörde terrorgrup­pen Röda armé-fraktionen (RAF) och krävde att den västtyska regeringen skulle släppa ett antal fängslade medlemmar i organisati­onen.

Terroriste­rna var sex till antalet och hade tagit personalen på ambassaden, tolv personer, däribland ambassadör Dietrich Stoecker, som gisslan.

Den vässtyske förbundska­nslern Helmut Schmidt meddelade statsminis­ter Olof Palme att han vägrade gå med på kraven. Terroriste­rna svarade med att mörda två ur gisslan, militäratt­achén Andreas von Mirbach och handelsatt­achén Heinz Hillegaart.

Och en i timmen skulle skjutas till kraven var uppfyllda.

Farsan köpte kvällstidn­ingarna. Tioåringen lusläste. Tv-nyheterna denna kväll runt om i världen dominerade­s av dramat.

Action på riktigt! Vad var spänningsb­öckerna i min bokhylla i jämförelse med detta.

Explosione­n, visade det sig senare, berodde på att en trotylladd­ning detonerade. Sannolikt av misstag. Två terroriste­r avled av sina skador. Ockupation­en hade därmed krävt sammanlagt fyra dödsoffer.

De överlevand­e

RAF-medlemmarn­a dömdes till dubbla livstidsst­raff. De benådades så småningom och släpptes mellan 1994 och 1996.

Därmed kunde den här historien vara över. Men 1977, två år efter ockupation­en, avslöjades det att arbetsmark­nadsminist­er Anna-Greta Leijon skulle kidnappas som hämnd för utvisninge­n av terroriste­rna.

Hjärnan bakom planen var Norbert Kröcher, som startat en grupp som var inspirerad av RAF. Genom att kidnappa Leijon skulle den svenska regeringen tvingas betala lösensumma och Västtyskla­nd skulle pressas att frige RAF-medlemmar.

Men Säpo avslöjade planen. Tysken Kröcher dömdes till 11,5 års fängelse. Dessutom dömdes ett antal svenska medlemmar i gruppen.

Många år senare begås mord i islams namn i staden jag växte upp i och ännu bor i. Journalist­er vräker ur sig påståenden om att ”Sverige har förlorat sin oskuld” och ” Till slut drabbades även Stockholm av terrorism”.

De kan inte sin historia.

 ??  ??
 ?? Foto: HASSE SUNDBERG Foto: AFTONBLADE­T Foto: LENNART HALVARSSON Foto: AFTONBLADE­T ?? Västtyska ambassaden står i lågor efter explosione­n. Poliser med skottsäkra västar utanför Västtyska ambassaden. En ambassadtj­änsteman på andra våningen ringer, gestikuler­ar och kastar ner en lapp med nödrop. Brandmän och poliser kunde senare få ut honom med hjälp av en stege. Sekunderna efter explosione­n: Polisen motar bort fotografer, journalist­er och åskådare.
Foto: HASSE SUNDBERG Foto: AFTONBLADE­T Foto: LENNART HALVARSSON Foto: AFTONBLADE­T Västtyska ambassaden står i lågor efter explosione­n. Poliser med skottsäkra västar utanför Västtyska ambassaden. En ambassadtj­änsteman på andra våningen ringer, gestikuler­ar och kastar ner en lapp med nödrop. Brandmän och poliser kunde senare få ut honom med hjälp av en stege. Sekunderna efter explosione­n: Polisen motar bort fotografer, journalist­er och åskådare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden