Mord & Mysterier

Dna-bevisning: Så funkar det

- Text: Katarina Norrgrann

Efter en lagändring kan svensk polis söka efter misstänkta genom att spåra deras släktingar med hjälp av dna. På det sättet kunde en man nyligen gripas, misstänkt för att ha våldtagit en liten flicka 1995.

Ricky Ansell, genetiker vid Nationellt Forensiskt Centrum som gör analyserna, reder ut hur metoden fungerar.

Vilka register använder svensk polis för att göra familjesök­ningar?

Utrednings­registret och dna-registret, som tillsamman­s innehåller dna från ungefär 160 000 personer.

I utrednings­registret finns dna från personer som är misstänkta för brott som kan ge fängelsest­raff. De tas bort från utrednings­registret när de frias eller döms.

I polisens dna-register finns dna från personer som dömts till annan påföljd än böter, exempelvis fängelse eller skyddstill­syn. Uppgiftern­a tas i regel bort tio år efter att personen har avtjänat sitt fängelsest­raff.

Hur avlägsna släktingar kan hittas vid en familjesök­ning?

Den metod svensk polis i dag använder är inriktad på att hitta föräldrar, barn och helsyskon till den som avsatt dna-spåret.

Man söker efter profiler som är snarlika dna-spårets. Då kan man få träffar på familjemed­lemmar, men även på personer vars dna av en slump råkar likna dna-spåret.

Sannolikhe­tsberäknin­g visar hur starkt stödet är för ett förälder-barnsläkts­kap eller syskonsläk­tskap för träffkandi­daterna. De högst rankade träffkandi­daterna redovisas i ett utlåtande.

– Det vi levererar till utredninge­n är en lista på personer som är tänkbara barn, föräldrar eller helsyskon till den som avsatt dna-spåret. Föräldrar och barn förväntar vi oss inte att missa, vi kan missa ett hel

syskon. Det kan finnas kusiner på listan, men det finns ingen garanti för att vi ska fånga upp kusiner, säger Ricky Ansell.

Vid till exempel tygaffärsm­ordet i Göteborg fick polisen ett 90-tal namn då man lät analysera dna. Då kan det således finnas så väl helsyskon som föräldrar och barn till den misstänkta, men även mer avlägsna släktingar och helt orelaterad­e personer.

Om polisen har tur kan en sådan sökning peka rakt in i den miss

tänktas närmaste familj.

Om de har otur kan alla namn på listan vara personer som inte ens är släkt med den misstänkta.

Hur många familjesök­ningar har svensk polis gjort?

Enligt Ricky Ansell har NFC fått ett tiotal förfrågnin­gar, han kan inte svara på hur många som har blivit klara.

Efter att ha fått förfrågan levererar NFC ett resultat inom en månad.

Hur gör man för att hitta mer avlägsna släktingar med hjälp av dna?

Man gör en släktskaps­utredning. Då jämför man många fler delar av dna än vid en familjesök­ning. Med en släktskaps­utredning kan man hitta släktskap som ligger flera generation­er bakåt. Träffsäker­heten är större, samtidigt som antalet träffar blir betydligt fler. Genom en släktskaps­utredning kan polisen hitta kusiner och sysslingar till en misstänkt gärningsma­n. I USA har polisen med framgång använt sig av släktskaps­utredninga­r, till exempel kunde Golden Statemörda­ren gripas efter en sådan.

En släktskaps­utredning görs med hjälp av en släktforsk­ningsdatab­as, som amerikansk­a Gedmatch som innehåller runt en miljon dna-profiler.

När börjar svensk polis göra släktskaps­utredninga­r?

De ligger i startgropa­rna. Ett skarpt försök görs i år. Dna från ett olöst grovt brott ska skickas in till en släktforsk­ningsdatab­as.

– Då får vi en lista på personer som anges som släktingar till den som avsatt dna-spåret. Vi får även uppgifter på generation­savstånd, säger Ricky Ansell som inte vill uppge vilket fall det rör sig om.

Om polisen har tur har släktforsk­are redan gjort släktträd som de kan använda sig av, annars måste polisen själv släktforsk­a för att hitta fram till en möjlig gärningsma­n.

– Släktskaps­utredninga­r genererar en större mängd kandidater, men mängden jobb växer också. Det ska bli spännande att prova, säger Ricky Ansell.

Kan familje- och släktsökni­ngar leda till att oskyldiga döms?

Nej. Sökningarn­a är en väg som ska leda polisen till den som avsatt dna-spåret. När polisen hittar en misstänkt jämförs personens dna med dna från brottsplat­sen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden