Mölndals-Posten

Bostad i centrala Lindome beskjuten med flera skott

- Joel Jonsson Hanna Karlsson Elvira Linderot Lovisa Hansson Christian Börjesson Daniel Elfvelin redaktion@molndalspo­sten.com

En skottlossn­ing inträffade natten mot lördagen mot en bostad i centrala Lindome. Polisen uppger att det skjutits flera skott, men ingen har kommit till skada. En man anhölls, misstänkt för grovt vapenbrott och försök till mord, men släpptes sedan.

Klockan 01.20 larmades polisen till Almvägen i centrala Lindome. Boende ringde in och berättade att det skjutits mot deras hus.

– När vi kommer fram till platsen visar det sig att det med stor sannolikhe­t har varit en skottlossn­ing. Det var skotthål i ytterdörre­n, säger Morten Gunneng, presstales­person på polisen, i ett tidigt skede.

Ett flertal personer befann sig inne i bostaden. Skytten kunde fly från platsen innan polisen hade kommit fram.

– Det har varit flertalet skott. Vi har sökt med hundpatrul­ler i området och det är en pågående insats. Vi har spärrat av för brottsplat­sundersökn­ing som kommer göras under morgonen, sa Morten Gunneng under natten.

Vid halv nio på lördagsmor­gonen hävdes avspärrnin­garna efter att en teknisk undersökni­ng genomförts.

Två män greps och förhördes av polisen. Den ene av dem släpptes sedan medan den andre anhölls, skäligen misstänkt för grovt vapenbrott och försök till mord. Också han släpptes på fri fot senare under lördagen, enligt Åklagarkam­marens presstjäns­t.

Polisen kan i nuläget inte gå ut med informatio­n om männen är fortsatt misstänkta. Utredninge­n ska visa om det finns några gängkoppli­ngar.

– Historiskt sett vid den här typen av händelser har vi sett att det ofta finns kopplingar till gängkrimin­alitet, säger August Brandt, presstales­person på polisen.

För knappt en månad sedan utsattes en annan bostad för skottlossn­ing, då i Dotegården i centrala Lindome. Inte heller då ska någon ha kommit till skada, men det finns en målsägande i ärendet.

Christian Nylén är lokalpolis­områdesche­f i syd, där Mölndal ingår. Han kan inte säga så mycket om utredninge­n men bekräftar att polisen tittar på möjliga gängkoppli­ngar.

Tror ni att händelsen hänger ihop med något av de andra våldsbrott­en som skett i Mölndal och Göteborgso­mrådet de senaste månaderna?

– Moduset är samma som vid de andra grova våldsbrott­en vi har haft i närtid. Vi tittar på om det hänger ihop med någon eller några av de andra händelsern­a, något annat vore naivt.

Vilka händelser eller konflikter

” Om man har hört eller sett något så får man jättegärna kontakta polisen

Christian Nylén

Lokalpolis­områdesche­f

skulle det kunna handla om?

– Det är lite för tidigt att säga.

Det skedde en skottlossn­ing i Lindome för cirka en månad sedan. Kan de här händelsern­a hänga ihop?

– Det är också lite för tidigt att säga.

Hur ska man tänka om man bor i området där det sköts?

–Jag förstår såklart om man blir orolig när det skjuts i området man bor i. Vi kommer ha resurser på plats för att fånga upp den oron. Om man har hört eller sett något så får man jättegärna kontakta polisen.

Enligt Göteborgs-Posten är skotten i Lindome en av flera attacker mot samma kriminella nätverk. Övriga händelser, som ska hänga ihop med samma konflikt, är bland annat: en sprängning i Västra Frölunda 6 mars, sprängladd­ningar i Hovås och Västra Frölunda 8 mars och en skottlossn­ing i Majorna 24 mars. Dåden ska ha riktats mot gängmedlem­mar, deras familjer eller bekanta.

Enligt GP kan våldsdåden vara en hämnd för dubbelmord­et i Grimmered i början av februari, då två unga män sköts till döds i en bil.

Polisen uppgav på lördagen att de skulle arbeta trygghetss­kapande i Lindome framöver.

– Det finns två syften till det: Dels ett trygghetss­kapande perspektiv efter en sån här händelse som självklart upplevs som obehaglig. Dels för vår egen del, för att inhämta informatio­n. En del kommer fram och pratar och kanske har värdefulla uppgifter men som inte har ringt in för att tipsa, säger August Brandt, polisens presstales­person.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Minst en person är frihetsber­övad efter skottlossn­ingen. På lördagsför­middagen cirkulerad­e en polisbil i området.
BILD: ELVIRA LINDEROT Minst en person är frihetsber­övad efter skottlossn­ingen. På lördagsför­middagen cirkulerad­e en polisbil i området.
 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Flera skott avlossades mot ett radhus i Lindome under natten mellan fredag och lördag. Flera personer befann sig inne i bostaden och larmade polisen.
BILD: ELVIRA LINDEROT Flera skott avlossades mot ett radhus i Lindome under natten mellan fredag och lördag. Flera personer befann sig inne i bostaden och larmade polisen.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Polischefe­n Christian Nylén förstår att folk blir oroliga. Han säger att polisen kommer ha extra resurser på plats i området.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Polischefe­n Christian Nylén förstår att folk blir oroliga. Han säger att polisen kommer ha extra resurser på plats i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden