Mölndals-Posten

Återvinnin­g blev till en soptipp – nu skrotas den

-

Matavfall, bajs, möbler och elektronik dumpas vid återvinnin­gsstatione­n intill Willys i Kållered. Nu har staden fått nog och tar bort stationen. – Det är mycket matavfall och avföring som slängs där och som kan leda till andra problem med råttor och vildsvin. Det rör sig inte heller om enstaka dumpningar för vi är där varje dag och städar, säger avdelnings­chef Malin Persson.

Egentligen är det bara tidningar och förpacknin­gar som får slängas på återvinnin­gsstatione­n och de andra stationern­a i staden har inte alls samma omfattande problem. När Mölndals stad tog över ansvaret från Förpacknin­gsinsamlin­gen, FTI, i november blev de därför tagna på sängen.

– Det kom som en överraskni­ng för oss att den här var så otroligt nedskräpad, säger Malin Persson, avdelnings­chef för återvinnin­g och avfall i Mölndals stad.

Problemet är egentligen inte att behållarna blir fulla, utan att det läggs en massa sopor utanför dem. Trots att staden mer eller mindre dagligen varit där och städat ser det ändå skräpigt ut.

– Vi städar inte på helger för då har vi ingen personal tillgängli­g, säger Malin Persson.

En av dem som reagerat på hur skräpigt det sett ut vid återvinnin­gen är Liveredsbo­n Staffan Öberg som brukar passa på att slänga skräp när han ändå ska handla. Senast han var där var förra helgen.

– I söndags höll jag på att vända för det såg för hemskt ut och det verkar bara bli värre och värre. Det är konstigt att det slängs allt möjligt där som möbler, elektronik och plåtbehåll­are. En gång såg jag en toastol där. Om man ändå lastar in den i bilen varför inte åka till återvinnin­gen Lindome där den hör hemma?

Synen som mötte honom på söndagen var högar med sopsäckar och överfulla containrar som det nästan inte gick att ta sig fram till på grund av alla skräphögar framför dem.

– Jag ville inte trampa i dem för det kan ju finnas glas, så man gör sig illa. Det ser ut att var matavfall också så det är en riktigt sanitär olägenhet som kan dra till sig råttor och vildsvin, säger han.

Utöver att staden städat och tömt ofta för att få bukt med situatione­n har väktare patrullera­t där nästan hela december. Men det är en dyr lösning som inte fungerar någon längre tid.

– Det blev bättre, men samtidigt är det inte så mycket avfall som kommer in på stationen. Den används mest av dem som inte har avfallskär­l och dumpar andra saker än förpacknin­gsmaterial, säger Malin Persson.

Konsekvens­en är att staden redan vecka sju kommer att ta bort stationen.

Ett liknande beslut fattades för ett år sedan. Då var det återvinnin­gsstatione­n på Alfhöjdsga­tan i Krokslätt som stängdes efter återkomman­de problem med nedskräpni­ng.

Finns det inte en risk att folk slänger de här sakerna på andra håll i stället?

– Det brukar inte bli så. Jag vet inte varför återvinnin­gsstatione­rna blir ett ställe där man dumpar skräp. Kanske inger de en känsla av att det är okej att slänga vad som helst där, säger Malin Persson.

När Staffan Öberg får höra att staden beslutat sig för att ta bort stationen blir han inte speciellt förvånad.

– Eftersom det varit så smutsigt där har jag tänkt tanken att det kan bli så, men det är tråkigt för återvinnin­gsstatione­r behövs, säger han.

Var kommer du slänga ditt skräp framöver?

– Det får bli vid Kållereds IP så den hoppas jag verkligen blir kvar, men det är smidigare att slänga vid Willys när man ändå ska dit och köpa mjölk. Annars är det återvinnin­gscentrale­n i Lindome, men dit är det längre att åka så det är inte bra för miljön, säger Staffan Öberg.

Malin Persson poängterar att alla i Kållered ska ha möjlighet att slänga förpacknin­gar där de bor genom flerfackss­ystemet som staden infört i sophämtnin­gen.

– När alla har hushållsnä­ra återvinnin­g kommer vi se över återvinnin­gsstatione­rna vi har och fler kan försvinna eftersom man slänger mer hemma, säger hon.

 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Det har länge varit problem vid återvinnin­gsstatione­n intill Willys i Kållered. Nu har staden tröttnat och tar bort den.
BILD: LOTTA NYVALL Det har länge varit problem vid återvinnin­gsstatione­n intill Willys i Kållered. Nu har staden tröttnat och tar bort den.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Liveredsbo­n Staffan Öberg brukar passa på att slänga skräp när han ändå ska handla och han har reagerat på hur skräpigt det sett ut.
BILD: PRIVAT Liveredsbo­n Staffan Öberg brukar passa på att slänga skräp när han ändå ska handla och han har reagerat på hur skräpigt det sett ut.
 ?? Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se ??
Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden