Mölndals-Posten

Plantagen kan få ge plats för hus i Fässbergsd­alen

På marken där Plantagen ligger i dag vill fastighets­ägaren bygga bostäder. Mölndals stad sa nyligen ja till att inleda ett planarbete. Går förslaget igenom skulle det innebära cirka 200 nya bostäder på platsen.

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Det är två fastighete­r utmed Frölundaga­tan som berörs av förslaget. De sträcker sig söderut till Jolengatan.

Ingvar Olsson är en av de båda markägarna:

-- Vi är naturligtv­is glada att staden beviljar oss ett positivt planbesked, men eftersom det är staden som äger hela processen kring framtagand­e av nya detaljplan­er så får vi hänvisa till planavdeln­ingen när det gäller alla frågor, säger han.

Lisa Östman är planchef på samhällsby­ggnadsförv­altningen och hon berättar att det redan pågår ett planarbete för delar av de båda fastighete­rna. Den gäller marken som ligger närmast Söderleden där man ser över detaljplan­en för att i framtiden kunna bygga kontor och verksamhet­er.

– Det planuppdra­get är på väg ut till samråd och det är först då det finns en konkret plan, säger hon.

Nu ska alltså resten av fastighete­n också ses över och dit hör den mark där Plantagen ligger i dag.

Vad kommer hända med Plantagen om bostäderna blir verklighet?

– Fastighets­ägaren vill få bostäder prövade och det ligger inte i projektet att försöka hitta alternativ­a lägen för Plantagen, så du får fråga Plantagen vad de har för framtidspl­aner, säger Lisa Östman.

Mölndals-Posten har sökt Plantagens fastighets­ansvarige utan att få något svar.

"Det här är ingen våldsam exploateri­ng, utan ett bra komplement till det som redan finns Merjem Maslo (M)

Kommunalrå­d och ordförande i planoch exploateri­ngsutskott­et

Enligt förslaget ska de nya bostäderna erbjuda boende i grönska med variation av villor, radhus och flerbostad­shus. Utformning och gestaltnin­g ska anpassas till omgivande natur och Fässbergs by med sina kulturvärd­en.

Det kommer sannolikt dröja några år innan planarbete­t sätter i gång, exakt hur länge går inte att svara på.

– Vi har en stor portfölj med positiva planuppdra­g som ska starta upp de kommande åren. Det är politikern­a som väljer hur de ska prioritera­s och det görs en årlig översyn av detta, säger Lisa Östman.

Det finns dock ett par utmaningar med utbyggnads­planerna. En av dem är att de planerade bostäderna

inte får medföra någon ökad trafik på Söderleden.

– Det finns ett avtal mellan Trafikverk­et, Göteborg och Mölndal om hur mycket trafik som kan släppas ut på Söderleden, säger Lisa Östman.

För den delen av fastighete­n som ligger närmast Söderleden och där planarbete­t redan är i gång föreslås att man ska motverka ökad trafik på leden genom att förstärka det lokala vägnätet genom att Alfagatan intill Fässbergsm­otet förlängs.

– Det ska motverka att lokal trafik kör ut på Söderleden och använder den som en smitväg, men i det avtalet finns inga tillkomman­de trafikalst­rande byggrätter för resterande delar av fastighete­n, säger Lisa Östman.

Det innebär i praktiken att de eventuella bostäderna som byggs där Plantagen ligger i dag inte får medföra mer trafik än dagens.

Innan ett planarbete alls kan dra i gång måste därför en trafikunde­rsökning göras.

– Trafikfråg­an är central eftersom vi har avtal med Trafikverk­et om maximalt trafikflöd­e och vi är inte beredda att gå vidare förrän vi vet att projektet inte kommer generera ett trafikflöd­e som överskride­r överenskom­melsen, säger Merjem Maslo (M), kommunalrå­d och ordförande i plan- och exploateri­ngsutskott­et.

Att ni ger ett positivt planbesked till bostäder, vad betyder det?

– I den styrande majoritete­ns politiska överenskom­melse finns en vilja att möjliggöra småhusbeby­ggelse i Fässbergsd­alen. Det här rör sig inte om några höga hus utan låghusbeby­ggelse och det ska göras varsamt med respekt för kulturmilj­ön som finns där.

Närheten till kulturmilj­ön i Fässbergs by är alltså något som man ska ta hänsyn till under planeringe­n.

– Det här är ingen våldsam exploateri­ng, utan ett bra komplement till det som redan finns som kan tillföra nya värden, säger Merjem Maslo.

 ?? ?? Fastighets­ägaren vill bygga 200 bostäder där Plantagen ligger. Nu har staden beviljar ett positivt planbesked, vilket innebär att de ska titta närmare på saken.
Fastighets­ägaren vill bygga 200 bostäder där Plantagen ligger. Nu har staden beviljar ett positivt planbesked, vilket innebär att de ska titta närmare på saken.
 ?? BILD: LOTTA NYVALL ??
BILD: LOTTA NYVALL
 ?? BILD: LOTTA NYVALL ??
BILD: LOTTA NYVALL
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden