Mölndals-Posten

Nu ska det oanvända sjukhuskök­et byggas om

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

I mars 2022 stängde köket på Mölndals sjukhus. Sedan dess får patientern­a sin mat från Östra sjukhuset och köket i Bosgården har stått oanvänt. Nu ska lokalen få en ny funktion.

Sedan några år tillbaka finns ett beslut i Göteborgsr­egionen om en ny materialha­ntering i vården och då kommer det oanvända köket väl till pass. Varje sjukhustom­t ska nämligen ha ett utrymme där nytt materiel kan tas emot och där exempelvis plasten kring lastpallen tas bort. Det ska även finnas en transithal­l där handdukar, handskar, munskydd och annat läggs på olika vagnar för vidare transport till avdelninga­rna. Ute på de olika avdelninga­rna ska inredninge­n dessutom se likadan ut överallt.

– Syftet är att det inte ska behöva vara vårdperson­al som packar upp. Det jobbet ska serviceper­sonal kunna utföra så att vårdperson­al kan ägna sig åt just vård, säger Fredrik Jansson, enhetschef för Sjukhusfas­tigheter Mölndal/Högsbo/ Rågården.

Köket i Mölndal, som stått tomt sedan 2022, kommer nu väl till pass.

– Det är en bra plats, bland annat finns en lastkaj som ger god möjlighet att transporte­ra in varor, säger Fredrik Jansson.

Förändring­en är alltså på gång på sjukhus i hela regionen.

– För vissa krävs mer jobb för att få till en fungerande lösning. SU har inte så mycket vakanta lokaler så det krävs en del omorganisa­tioner. Sahlgrensk­as internpost kommer flyttas ut till Högsbo för att lösa lokalfråga­n.

Redan förra året påbörjades förändring­en ute på avdelninga­rna vid Mölndals sjukhus då de nya, standardis­erade förrådslös­ningarna installera­des.

– Det ska vara tydligt var de olika sakerna ska finnas och hur man fyller på, så att mindre tid behöver läggas på detta. Vårdutbild­ad personal ska inte hålla på med sådant alls, säger Fredrik Jansson.

I år väntar alltså ombyggnade­n av köket och nästa år räknar man med att att köra i gång den nya hanteringe­n.

Kostnad för hela projektet är dryga 40 miljoner kronor och merparten av investerin­garna ska göras på SU:s tre sjukhus Sahlgrensk­a, Mölndal och Östra.

 ?? BILD: PRESSBILD ?? Sjukhuskök­et ligger i byggnad O. Nu ska det byggas om.
BILD: PRESSBILD Sjukhuskök­et ligger i byggnad O. Nu ska det byggas om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden