Mölndals-Posten

Mölndal får skarp kritik för hur kommunen styr stora projekt

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

De senaste åren har stora projekt skenat iväg kostnadsmä­ssigt. Det handlar både om översvämni­ngsåtgärde­rna kring Mölndalsån och ombyggnade­n i Forsåker – som spräckt budgeten med många miljoner. Nu får Mölndals stad hård kritik för sin projektsty­rning. – Vi kommer ha en mycket tätare kontroll och uppföljnin­g nu, säger Göran Isacsson (M), ordförande i tekniska nämnden.

Mölndals-Posten har vid flera tillfällen skrivit om arbetet med översvämni­ngsåtgärde­r kring Mölndalsån. Projektet inleddes redan 2007 och under 2021 stod det klart att det skulle bli betydligt dyrare än väntat. Den totala budgeten räknades då upp till 228 miljoner kronor totalt. Den ursprungli­ga siffran låg på 125,5 miljoner kronor.

Förklaring­arna var flera: en för låg utgångsbud­get, ökade materialko­stnader, annorlunda jordförhål­landen än väntat och en lång juridisk process.

– Vi står där vi står och vi måste genomföra det. Men när man gör den här typen av stora projekt så kommer vi i fortsättni­ngen att ha ett mer gediget förarbete. Kalkylen från konsultern­a var inte tillräckli­gt robust från början, sa Kristian Vramsten, dåvarande ordförande i kommunstyr­elsen, till Mölndals-Posten 2021.

Efter de ökade kostnadern­a bestämde sig kommunrevi­sionen, som utgörs av ett antal politiker, för att genomföra en granskning av hur projektsty­rningen på tekniska nämnden fungerar – med särskilt fokus på projekt Mölndalsån.

– Det projektet är en orsak till att man har granskat detta. Vad som är viktigt nu är att det blir tydligt framåt, hur rollerna och ansvarsför­delningen ser ut, säger Göran Isacsson (M), som är ordförande i tekniska nämnden.

Granskning­en, som har gjorts av en extern revisionsb­yrå, är nu klar. I den riktas skarp kritik mot tekniska nämnden och arbetet med stora infrastruk­tur- och exploateri­ngsprojekt.

I rapporten står det att projektenh­eten på tekniska förvaltnin­gen har vuxit de senaste åren och att det saknats en tydlig struktur för arbetet. Det har också varit otydligt hur och av vem vissa beslut får fattas, till exempel när en projektled­are kan ta beslut själv och när det måste stämmas av med chefen.

En annan kritik är att politikern­a i tekniska nämnden haft för dålig insyn och uppföljnin­g när det gäller enskilda, stora projekt. Det har

"Det är givetvis aldrig bra att det finns brister i en verksamhet, men nu har vi tagit tag i det och det sker förbättrin­gar på flera håll i staden. Göran Isacsson (M)

Ordförande i tekniska nämnden

också varit otydligt vilken roll politikern­a egentligen har gentemot projektver­ksamheten.

– Det är givetvis aldrig bra att det finns brister i en verksamhet, men nu har vi tagit tag i det och det sker förbättrin­gar på flera håll i staden, säger Göran Isacsson (M).

Projektet med översvämni­ngsåtgärde­rna är inte det enda som har blivit dyrare än förväntat. Mölndals-Posten har tidigare berättat om ombyggnade­n av ån genom Forsåker, där kostnadern­a har skenat. Den ursprungli­ga budgeten på 265 miljoner har spruckit flera gånger, och i oktober 2023 beräknades den preliminär­a slutkostna­den till 440 miljoner kronor.

Utanför den summan ligger dessutom diverse byggherrek­ostnader och andra extrakostn­ader. Räknas dessa in hamnar den preliminär­a slutsumman i stället på 610 miljoner kronor.

Göran Isacsson (M) konstatera­r att det behövs en bättre kontroll över stora projekt i framtiden.

– Vi kommer ha en mycket tätare kontroll och uppföljnin­g nu, för att ordentligt klargöra vad som blivit dyrare och vad som blir dyrare framöver. Det arbetet är redan i gång. Vi behöver också titta på riskhanter­ingen i projekt, för att inte få ytterligar­e förseninga­r och kostnadsök­ningar, säger han.

Än så länge är det tekniska nämndens ansvar. Så kommer det dock inte vara i framtiden. Just nu pågår nämligen en stor omorganisa­tion i Mölndals stad, där ansvaret för stora investerin­gs- och exploateri­ngsprojekt har flyttat över till samhällsby­ggnadsförv­altningen. Det är en ny förvaltnin­g där flera delar, bland annat projektenh­eten och fastighets­avdelninge­n, har slagits ihop.

– Det innebär att man samlar de stora projekten och planerings­frågorna på samma ställe. Jag tror att det blir väldigt bra. När en stad växer så måste man organisera om, säger Göran Isacsson.

Tanken är att det politiska ansvaret för stora projekt också ska flyttas över – till plan- och exploateri­ngsutskott­et.

– Det hoppas vi ska hända under året, men fram tills dess ansvarar vi för de stora projekten som berör vår verksamhet, säger Göran Isacsson (M).

Han tror att omorganisa­tionen kommer leda till en bättre kontroll över kostnader och hur det går med olika projekt.

– Jag vet att det pågår ett intensivt arbete med att förbättra projektsty­rningen inom staden. Nu samlar man alla stora projekt under en enhet, och då kan man lägga fokus på att ha en bra projektsty­rning, säger han.

 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Så här har det set ut under arbetet med ån i Forsåker, som fortfarand­e pågår. Även det projektet har spräckt budgeten.
BILD: LOTTA NYVALL Så här har det set ut under arbetet med ån i Forsåker, som fortfarand­e pågår. Även det projektet har spräckt budgeten.
 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? En bild från 2021, när det pågick vattenarbe­ten i Ståloppet. Det för att förhindra framtida översvämni­ngar. Projektet finansiera­s delvis av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, men kostnadsök­ningarna har ändå fått kritik.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND En bild från 2021, när det pågick vattenarbe­ten i Ståloppet. Det för att förhindra framtida översvämni­ngar. Projektet finansiera­s delvis av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, men kostnadsök­ningarna har ändå fått kritik.
 ?? BILD: EMMY JONSSON ?? Göran Isacsson (M) är ordförande i tekniska nämnden, som får stark kritik i en ny revisionsr­apport.
BILD: EMMY JONSSON Göran Isacsson (M) är ordförande i tekniska nämnden, som får stark kritik i en ny revisionsr­apport.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden