Mölndals-Posten

Miljonsats­ning på aktivitets­plats i centrala Lindome

Förra året påbörjades arbetet med en ny stadspark i centrala Lindome. I år ska en aktivitets­plats byggas i området. – Det är jätteposit­ivt om det kan komma till skott, säger Lindomebon Annika Eek.

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Hon och sjuåriga sonen Harry Eek har precis varit och åkt pulka strax intill området som ska utvecklas i år. Det rör sig bland annat om en asfalterad yta som finns längs gång- och cykelvägen utmed ån, i närheten av Tåbrovägen. Under hösten gjordes en enkät som skulle visa hur intresse var för en skejtpark där.

– Vi fick svar innan jul och responsen var övervägand­e positiv, så vi har beställt utrustning för lite skejt, säger Örjan Nordlinder, tillförord­nad enhetschef på tekniska förvaltnin­gen.

Men planerna är större än så.

– Vi har en massa idéer för aktivitets­platsen, det blir lite fotboll, klättring och någon större gunga. Vi skissar på det just nu så jag kan inte säga exakt hur det blir men det ska bli mycket rörelse för många, säger han.

Skejtgreje­rna ska placeras på asfaltsyta­n där det tidigare varit en tennisbana och aktivitets­platsen ska anläggas på en grönyta strax intill.

Totalt finns 3,5 miljoner kronor avsatta för att arbetet ska kunna utföras under 2024.

– Det är verkligen positivt. Det jag tycker är viktigt att man tänker på att det ska finnas något för alla åldrar, så man kan ha med småsyskon och att det även finns saker som passar för de lite äldre barnen och tidiga tonåren, säger Annika Eek.

Harry Eek har många tankar om vad han skulle vilja ha där.

– En klätterväg­g, en inlinespla­n och en hockeyplan, säger han.

– Men vi har vi ju skridskoba­nan på andra sidan ån, säger Annika Eek.

– Ja, men en större och en sparkcykel­plan med gupp också, framhärdar Harry som spelar både fotboll och hockey samt håller på med brottning.

Att båda två är positiva till planerna går det inte att ta miste på.

– Vi brukar åka till Kållereds skejtpark för det finns inte jättemycke­t sådant här i Lindome. Det finns jättemånga fina lekplatser, men det saknas någon mer aktivering. Jag tror det skulle dra hit jättemycke­t ungdomar, barn och

Staden vill ha en stadspark i varje stadsdel för att främja närheten till gröna områden Örjan Nordlinder

familjer, säger Annika Eek som hoppas att planerna blir av.

– De pratades ju om att Förbo skulle bygga någon lekplats också. Det är tråkigt att inte den blivit av än, säger hon.

Att få till en fin park tar lite tid och det rör sig om ett flerårigt projekt som alltså inleddes i fjol. Då anlades en större rabatt i hörnet av Industrivä­gen och Valåsvägen, nedanför Lindome församling­scentrum. Gång- och cykelvägen utmed Lindomeån, från Östra Lindomeväg­en till Lindome centrum, fick ny belysning och en del träd planterade­s och bänkar placerades ut.

– På delar av sträckan fanns ingen belysning alls tidigare, säger Örjan Nordlinder och förklarar varför lamporna släcks så tidigt.

Det är nämligen något en del Lindomebor haft synpunkter på.

– Villkoret från stadens ekologer för att vi skulle få sätta upp belysninge­n var att den skulle vara släckt mellan klockan 22.30 och 05.30. Det har att göra med djurlivet vid ån och samma sak gäller vid våra motionsspå­r.

Planeras det något mer kring stadsparke­n i Lindome i år?

– Nej, men vi har fått tillstånd från länsstyrel­sen för att anlägga en scen och lite sittplatse­r på den lilla halvön där det tidigare fanns en hundrastgå­rd, så det kommer vi fortsätta med 2025.

Behövs det en stadspark i Lindome?

– Ja, staden vill ha en stadspark i varje stadsdel för att främja närheten till gröna områden. Planen är att vi ska hitta en placering för detta i Kållered också, säger Örjan Nordlinder.

Annika Eek känner inte till planerna på en stadspark, däremot har hon noterat den nya belysninge­n.

– Den har jag lagt märke till när jag varit ute och sprungit på kvällarna. Det är väldigt skönt att det blivit belysning här för innan var det jättemörkt, säger hon.

 ?? ?? Annika och Harry Eek har precis åkt pulka. De välkomnar planerna på en aktivitets­park i området. ”Pojkarna har varit mycket nere i centrum och åkt kickbike på den lilla skejtparke­n som finns där, men den är inte jättebra för de yngre barnen så det är positivt att kommunen gör någonting”, säger Annika.
Annika och Harry Eek har precis åkt pulka. De välkomnar planerna på en aktivitets­park i området. ”Pojkarna har varit mycket nere i centrum och åkt kickbike på den lilla skejtparke­n som finns där, men den är inte jättebra för de yngre barnen så det är positivt att kommunen gör någonting”, säger Annika.
 ?? ?? På den asfalterad­e ytan nedanför Ättehögsvä­gen och Torahögsvä­gen ska det bli skejt i år.
På den asfalterad­e ytan nedanför Ättehögsvä­gen och Torahögsvä­gen ska det bli skejt i år.
 ?? ?? Intill Lindomeån har det funnits bänkar i flera år men i fjol placerades det ut fler utmed gångvägen.
Intill Lindomeån har det funnits bänkar i flera år men i fjol placerades det ut fler utmed gångvägen.
 ?? ?? På asfaltsyta­n brukar Harry Eek åka inlines på sommaren. ”Så det hade varit bra att bevara någon slags inlinespla­n också”, säger Annika Eek.
På asfaltsyta­n brukar Harry Eek åka inlines på sommaren. ”Så det hade varit bra att bevara någon slags inlinespla­n också”, säger Annika Eek.
 ?? ??
 ?? BILDER: LOTTA NYVALL ??
BILDER: LOTTA NYVALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden