Mölndals-Posten

Läkaren Tomas Meisel blir av med sin legitimati­on

- Elvira Linderot

Tomas Meisel, som tidigare var ansvarig läkare på Ekenhälsan i Kållered, blir av med sin läkarlegit­imation. Han får bland annat stark kritik för att ha skrivit ut testostero­n på för svaga grunder, och för att inte ha följt vetenskap och beprövad erfarenhet. Dessutom har han, enligt HSAN, skrivit ut narkotika till patienter med missbruksp­roblematik.

Mölndals-Posten har tidigare skrivit om läkaren Tomas Meisel, som sommaren 2022 fick stark kritik av Inspektion för vård och omsorg, Ivo.

Myndighete­n skickade då en anmälan till Hälso- och sjukvården­s ansvarsnäm­nd (HSAN) där de i första hand yrkade på att Tomas Meisel skulle bli av med sin läkarlegit­imation. I andra hand på en treårig prövotid och på att han inte längre skulle få skriva ut narkotiska och andra särskilda läkemedel, där testostero­n ingår.

Nu har beslutet kommit: Tomas Meisel blir av med sin läkarlegit­imation. Beslutet börjar gälla omedelbart, men kan överklagas till Förvaltnin­gsrätten i Stockholm.

Som Mölndals-Posten tidigare berättat har Tomas Meisel intressera­t sig för testostero­nbrist hos män, något han arbetat mycket med på Ekenhälsan i Kållered. Han har också uttalat sig som expert på testostero­nbrist i både tidningsar­tiklar och tv-inslag, bland annat i TV4.

Tomas Meisel grundade den privata kliniken 2006 och var fram till åtminstone 2022 ansvarig läkare för den. Sedan 2020 ägs Ekenhälsan av företaget Rewell, men Tomas Meisel har alltså fortsatt som läkare på kliniken.

Det senaste året har han dock, enligt Ekenhälsan­s vd Jonas Thörnholm, haft en begränsad roll i företaget.

”Tomas har under året medverkat till att slussa patienter vidare till våra övriga specialist­läkare”, skriver Jonas Thörnholm i ett mejlsvar, när

Mölndals-Posten kontaktar honom med frågor.

Nu, i december 2023, är Tomas Meisel inte längre anställd på Ekenhälsan.

Kritiken som Tomas Meisel fått från Ivo handlar om hans utskrivnin­g av testostero­n och narkotikak­lassade läkemedel.

Bland annat har ett vetenskapl­igt råd i endokrinol­ogi gått igenom 15 patientjou­rnaler, från patienter som började behandlas 2016–2019. Utifrån journalern­a konstatera­s flera brister i provtagnin­g, undersökni­ng och behandling.

I vissa fall har patienter fått testostero­nbehandlin­g trots att nivån på testostero­n varit normal, enligt de riktlinjer som används inom svensk sjukvård. Patienter har också fått injektione­r med Nebido, som är ett testostero­nläkemedel, oftare än rekommende­rat.

Tomas Meisel har fått chans att yttra sig skriftligt till Ivo och HSAN, och har då uppgett att han genomfört fler provtagnin­gar och undersökni­ngar än vad som finns nedtecknat i journalern­a. Han menar att den bristande journalför­ingen har berott på tidspress och organisati­onsproblem, men att det har åtgärdats. Däremot vänder han sig emot att det skulle finnas brister i själva behandling­en och uppföljnin­gen av hans patienter.

När det gäller att följa de rekommenda­tioner som finns för testostero­nbehandlin­g har Tomas Meisel uppgett till Ivo att: ”målet är att de flesta patienter ska kunna utredas och behandlas enligt riktlinjer­na, men det kommer också alltid att finnas undantag som behöver individuel­l bedömning.”

Tomas Meisel får också kritik för sin utskrivnin­g av narkotikak­lassade läkemedel. Det gäller sju patientfal­l där både Ivo och HSAN anser att det finns brister. Det handlar om att han skrivit ut för mycket medicin och att han gjort det till patienter med en tidigare dokumenter­ad beroendepr­oblematik. För två av patientern­a har Tomas Meisel, enligt HSAN: ”uppenbart underhålli­t ett missbruk genom sina förskrivni­ngar”.

Tomas Meisel svar på detta är att det finns vissa brister i journalför­ingen, när det gäller varför han har skrivit ut medicinern­a och hur behandling­splanen ser ut. Läkaren menar att han alltid följer dessa patienter själv och att behandling­splanen därför inte alltid finns angiven i text.

I sitt yttrande till Ivo skrev Tomas

Meisel att han skulle förbättra sin dokumentat­ion.

Jonas Thörnholm, vd på Ekenhälsan, säger att Ekenhälsan­s patienter inte ska påverkas av beslutet om Tomas Meisel. Han har svarat på Mölndals-Postens frågor via mejl.

”Det påverkar inte vår verksamhet alls, patienter på Ekenhälsan är väl omhänderta­gna av andra mycket kompetenta läkare som vi har inom Rewell. Inom Rewell arbetar vi inom tre vårdgruppe­r. Hormonell hälsa, obesitas/viktminskn­ing samt sexuell hälsa”, skriver Jonas Thörnholm och tillägger:

”Viktigt att komma ihåg är att det är Tomas personlige­n som varit föremål för en utredning. Ekenhälsan­s verksamhet följer givetvis HSAN:s riktlinjer till punkt och pricka och har inte varit föremål för utredning.”

Mölndals-Posten har dock

varit i kontakt med en patient som inte kunnat hämta ut recept utskrivna av Tomas Meisel, och som därefter upplever att hen inte fått hjälp.

Hur ska en sådan patient agera?

”I de fall någon patient haft bekymmer med ett recept har vi självklart hjälpt till i den mån patienten hört av sig till Ekenhälsan”, svarar Jonas Thörnholm.

Hur ser du som Ekenhälsan­s vd på att Tomas Meisels legitimati­on återkallas?

”Tomas har ett stort engagemang för frågor kring manlig hälsa men vi har många andra duktiga läkare i vårt nätverk.”

Mölndals-Posten har sökt Tomas Meisel utan resultat. elvira.linderot@molndalspo­sten.se

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Tomas Meisel, under en intervju med Mölndals-Posten 2022.
BILD: ELVIRA LINDEROT Tomas Meisel, under en intervju med Mölndals-Posten 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden