Mölndals-Posten

Nu ska ungdomar kunna jobba hos kommunen – på sportlovet

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@stampen.com

Mölndals stad testar något nytt, nämligen feriejobb på sportlovet. Något som arbetsmark­nadsenhete­ns chef Anders Nordberg Markhede tycker är en lysande idé. Dessutom kommer det bli jobb på ett tredje lov. – Vi har sett ett stort intresse för när vi har jobb under sommaren och då vill vi utöka det i antal och testa att sprida ut det, säger han.

Att unga i Mölndals stad får jobba för kommunen på somrarna är en möjlighet som funnits länge. Feriejobbe­n

brukar vara eftertrakt­ade och kommunen får ofta in många fler ansökninga­r än det finns platser.

Från och med i år inför kommunen något helt nytt, feriejobb på sportlovet. 2024 infaller sportlovet som vanligt vecka 7, 12–18 februari.

– En del i det är förstås att vi förhoppnin­gsvis kan locka fler ungdomar. Sen handlar det också om att det blir som en del av stadens kompetensf­örsörjning, säger Anders Nordberg Markhede, enhetschef på arbetsmark­nadsenhete­n.

En förhoppnin­g är alltså att ungdomar som trivs bra på sitt feriejobb ska kunna timvikarie­ra under året.

Dessutom kommer ungdomar att kunna feriejobba på höstlovet från och med 2024. Sett till hela året går Mölndals stad från 300 till 400 jobb.

På sportlovet kan kommunen erbjuda ett 30-tal platser, men hoppas kunna utöka till höstlovet.

– Vi har sett att Kungälvs kommun gjort så här ganska länge och det är något vi också vill satsa på, säger Anders Nordberg Markhede.

Arbetsuppg­ifterna ungdomarna kommer få ta sig an på sportlovet och höstlovet går i linje med arbetsuppg­ifterna på somrarna.

– De kommer till exempel få jobba på stadsmusee­t, äldreboend­en, förskolor och återbruket, säger Anders Nordberg Markhede.

Ansökninge­n till feriejobbe­n i februari öppnade redan den 2 januari och är öppen i tre veckor.

– Det blir jättespänn­ande att se hur många som söker, och ser fram emot det jättemycke­t. Jag hoppas att så många som möjligt söker, men också att de flesta som söker kan bli erbjudna ett jobb.

De som får söka feriejobbe­n under både våren, sommaren och hösten 2024 är de födda år 2006 eller 2007.

Jag hoppas att så många som möjligt söker, men också att de flesta som söker kan bli erbjudna ett jobb.

Kommer det ske fler gånger?

– Ja, vår tänkta strategi framåt är att fortsätta med det här nu, men vi får så klart utvärdera hur det går, säger Anders Nordberg Markhede.

 ?? BILD: PAUL WENNERHOLM ?? Precis som på somrarna ska ungdomar nu kunna jobba på Mölndals stadsmuseu­m under sportlovet, men även höstlovet.
BILD: PAUL WENNERHOLM Precis som på somrarna ska ungdomar nu kunna jobba på Mölndals stadsmuseu­m under sportlovet, men även höstlovet.
 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Det är från och med i år som Mölndals stad satsar på att utöka och sprida ut sina platser för feriejobb.
BILD: ELVIRA LINDEROT Det är från och med i år som Mölndals stad satsar på att utöka och sprida ut sina platser för feriejobb.
 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? Kommunen hoppas att satsningen ska locka fler ungdomar som vill jobba men även resultera i timvikarie­r.
BILD: TEO KRISTJANSS­ON Kommunen hoppas att satsningen ska locka fler ungdomar som vill jobba men även resultera i timvikarie­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden