Mölndals-Posten

Civilplikt återinförs i Sverige i januari

- Mattias Balkander redaktion@molndalspo­sten.se

Civilplikt­en återinförs i Sverige. Det beslutade regeringen vid ett sammanträd­e på torsdagen, meddelar statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) vid en presskonfe­rens. – En oerhört central del av den samlade svenska försvarsfö­rmågan, säger han.

Det var i samband med torsdagens presskonfe­rens för det nya klimathand­lingsavtal­et som statsminis­ter Ulf Kristersso­n meddelade att regeringen under förmiddage­n fattat beslut om att återaktive­ra den svenska civilplikt­en.

Förändring­en kommer att träda i kraft från och med 19 januari 2024.

– Det kommer att inleda med att omfatta räddningsp­ersonal i Sverige, förklarade statsminis­tern under sitt inledande anförande.

Han meddelade vidare

att beslutet är ett resultat av de lärdomar som har dragits gällande civilförsv­arets betydelse i Ukraina, i landets krig mot Ryssland.

– Så civilplikt­en återinförs parallellt med den svenska värnplikte­n. Den kommer att byggas ut efter hand, sa Ulf Kristersso­n.

Han tillade:

– Jag tror att det är en oerhört central del av den samlade svenska försvarsfö­rmågan.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, skriver på sin webbplats att en aktivering av civilplikt­en innebär ”att vi i Sverige får bättre möjlighet att planera och förstärka personalfö­rsörjninge­n inom specifika verksamhet­er” och det säkerställ­er att ”rätt person finns på rätt plats i totalförsv­aret”.

Regeringen­s minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), utvecklar vad beslutet att återinföra civilplikt­en innebär.

– Det rör sektorn för kommunal räddningst­jänst. Den är i dagsläget inte är dimensione­rad för krigets krav och de extrema påfrestnin­gar och tillkomman­de uppgifter ett krig skulle innebära. Det är det vi tar höjd för, på grund av det förändrade säkerhetsp­olitiska läget, säger han.

De personer som berörs av förordning­en som träder i kraft 19 januari har alla genomgått MSB:s tvååriga utbildning i skydd mot olyckor – och erbjuds nu en påbyggnads­utbildning.

– Det handlar om personer som i dag arbetar med något annat. Det kan röra sig om alla möjliga yrken, förtydliga­r Carl-Oskar Bohlin.

Antalet personer som kommer ifråga för civilplikt­en i det här skedet är enligt ministern cirka 2 500.

– Behovet på sikt är sannolikt större. Det handlar om en successiv tillväxt, säger han.

Per Hulling är enhetschef för utbildning­sutvecklin­g och ansvarig för MSB:s förberedel­ser för aktivering av civilplikt. Han förklarar att beslutet bottnar i ett behov av att förstärka landets kommunala räddningst­jänst som i fredstid omfattar cirka 16 000 personer.

– Den behöver växa vid höjd beredskap och ytterst krig, säger Per Hulling.

Enhetschef­en på MSB

säger att det i praktiken innebär myndighete­n kommer se över de individer som har den aktuella räddningst­jänstutbil­dningen, men som inte tjänstgör inom räddningst­jänsten.

– Vi kommer att utreda dem för inskrivnin­g. Det här är inget erbjudande, utan det omfattas av lagen om totalförsv­arsplikt. Alla som berörs får info från myndighete­n, säger han.

När kommer de att få det?

– Från och med 19 januari, när förordning­en träder i kraft.

Vad kommer de att ha för uppgifter?

– I räddningst­jänstens krigsorgan­isation kommer de ha uppgiften att göra räddningst­jänstuppgi­fter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden