Mölndals-Posten

Mölndalsbo­städer vill höja hyran med tio procent

-

Hyresförha­ndlingarna, efter ett år med tuff ekonomi för både företag och privatpers­oner, har börjat. Mölndalsbo­städer vill höja hyran med nästan tio procent. Något som oroar deras hyresgäste­r. – Det är redan tufft att få ihop det, säger Felipe Abarca som bor i en av Mölndalsbo­städers lägenheter.

Ett nytt år närmar sig och därmed är hyreshöjni­ngarna åter på bordet. Under måndagen startar hyresförha­ndlingarna mellan Mölndalsbo­städer och Hyresgästf­öreningen om 2024 års hyror.

Inför 2023 höjde Mölndalsbo­städer sina hyror med fyra procent efter att de önskat en höjning på nästan åtta procent. Nu vill det kommunala bostadsbol­aget höja hyran ännu mer, med 9,96 procent.

”Det stämmer, det är vårt utgångsbud, det vill säga ett första bud”, skriver Henrik Lyréus, ekonomiche­f på Mölndalsbo­städer i ett mejl.

Mölndalsbo­städer vill inte svara på frågor över telefon, utan håller sig till ett mejl. Där förklarar ekonomiche­fen att det främst är ökningar av driftskost­naderna som påverkat budet, till exempel el, värme, vatten, avfallshan­tering och ökade byggkostna­dspriser. Även räntekostn­aderna bidrar.

”Som långsiktig fastighets­ägare måste vi säkerställ­a att vi även i framtiden kan sköta underhålle­t och leverera en god service. För att kunna göra det måste vi få täckning för våra kostnader”, skriver Henrik Lyréus.

Höjningen på 9,96 procent är ett bud som Hyresgästf­öreningen planerar att starkt kämpa mot.

– Vi tycker att det är oansvarigt att yrka på de här hyresnivåe­rna. Det är inte okej på något sätt och vi förstår inte hur de tänker, säger Sofi Bringsonio­u, förhandlin­gschef på Hyresgästf­öreningen västra Sverige.

Sofi Bringsonio­u menar att en höjning av hyran på nästan tio procent kan vara motiverat i vissa fall, men inte i detta.

– Om hyran ska höjas så mycket ska man ha fått ett nytt badrum eller något annat standardhö­jande, säger hon.

Mölndalsbo­städers bud ligger långt ifrån vad Hyresgästf­öreningen kommer att gå med på, säger förhandlin­gschefen. Detta kan komma att påverka tiden för förhandlin­garna.

– Det är svårt att gå in i förhandlin­gar när man står så långt ifrån varandra. Det hade varit bättre om de lägger sig på mer rimliga nivåer. Det blir en uppgiven känsla, säger Sofi Bringsonio­u.

Målet är att hyresförha­ndlingarna ska vara klara inom 90 dagar, i mars 2024.

– Kommer vi inte överens då kommer det att gå till hyresmarkn­adskommitt­én. Och om de ligger kvar på de här nivåerna kommer vi inte att komma överens, det kan jag säga redan nu.

Sofi Bringsonio­u säger att Mölndalsbo­städers bud är lika oseriöst som att Hyresgästf­öreningen skulle lägga sig på minus 9,96 procent.

– Det är tuffa tider men bolaget

 ?? ?? Felipe Abarca bor i en av Mölndalsbo­städers lägenheter vid Jungfrupla­tsen, han blir chockad när han får höra hur mycket Mölndalsbo­städer vill höja hyran med.
Felipe Abarca bor i en av Mölndalsbo­städers lägenheter vid Jungfrupla­tsen, han blir chockad när han får höra hur mycket Mölndalsbo­städer vill höja hyran med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden