Mölndals-Posten

Kvinna misstänks för grov smuggling av dopningsme­del

-

Småbarnsma­mman greps på en buss och mannen i centrala Mölndal. Nu misstänks båda för att ha smugglat in en stor mängd dopningsme­del, motsvarand­e en fjärdedel av all dopning som Tullverket tagit om hand i år.

Det var på natten den 12 september i år som ett misstänkt paket från Tyskland plockades undan hos Postnord i Landvetter. Försändels­en innehöll två kilo dopningsme­del av testostero­nderivat och mängden skulle ge 393 800 enheter dopning. Mottagare var en småbarnsma­mma i 30-årsåldern från Mölndal.

– Tjänstemän­nen gjorde ett eget uttag när de gick igenom paket. Vi fick träff men hade ingen särskild spaning på just den adressen, säger Richard Johansson, gruppchef vid Tullverket­s kriminalen­het i väst.

Hittills i år har Tullverket i Sverige beslagtagi­t 7,57 kilo dopningsme­del i pulverform vilket är mer än föregående år. Tvåkilospa­ketet till Mölndalskv­innan utgjorde alltså mer än en fjärdedel av den dopning som omhänderta­gits under 2023.

– Vi ser att försäljnin­g av dopningspr­eparat blivit ett led i den kriminella verksamhet­en jämte försäljnin­g av narkotika och vapen, säger Richard Johansson.

Beslut fattades av åklagare om att byta ut preparatet mot grovt salt, vakuumförp­acka och återförslu­ta de två påsarna för att sedan genomföra en ”kontroller­ad leverans”. Det vill säga övervaka när paketet lämnades över till kvinnan i Mölndal.

På förmiddage­n 26 september var det dags för överlämnin­g men då hade redan kvinnan fått meddelande om att inte ta emot något paket.

”Paketet är försenat enligt Postnord och skulle du få frågan så har du aldrig beställt något eller vet vad det är för något”, skrev en person som senare visade sig vara en manlig bekant till kvinnan.

Kvinnan, som också är småbarnsma­mma, var inte hemma när paketet skulle lämnas. Däremot hade hon förklarat för sin barnvakt att inte ta emot försändels­en.

Några timmar efter utlämnings­försöket lämnade kvinnan sin lägenhet för att ta bussen till sitt arbete i Göteborg – med Tullverket­s personal i hasorna. Och bara ett par hållplatse­r in på bussturen greps hon.

Vad tullperson­alen då inte kände till var om småbarnsma­mman hade agerat på egen hand eller tillsamman­s med någon. Efter gripandet kunde myndighete­n omhänderta hennes mobil, undersöka den och några timmar senare chatta med en person som kvinnan haft kontakt med. En person som Tullverket så långt endast hade ett användarna­mn på.

Den för tullen okände mannen föreslog ett möte redan samma kväll i centrala Mölndal. Platsen som valdes var också tämligen enkel för att kunna identifier­a den misstänkte. Han anlände i bil.

– Jag kan se att föraren intensivt knappar på något han har i knät. Vi ringer till X och samtidigt som vi gör det kan jag se föraren lyfta en telefon mot örat, säger en tulltjänst­eman som var med vid tillfället.

Därigenom kunde Tullverket konstatera att den misstänkte var mannen i bilen och när han stegade ur för att gå till mötesplats­en greps han. Det visade sig vara en man i 35-årsåldern från Varbergs kommun.

– Att fortsätta chatta och stämma träff var ett led i att komma ett steg vidare i brottsutre­dningen, säger Richard Johansson från Tullverket.

Både mannen och

kvinna har suttit häktade sedan slutet av september. Medan mannen konsekvent svarat ”inga kommentare­r” under flertalet förhör har kvinnan varit mer meddelsam, men båda nekar till brott.

– Han frågade mig; hej vet du någon som skulle kunna ta emot ett paket. Jag frågade vad är det, och då sa han att ... jag kommer faktiskt inte ihåg vad han sa, det var för ett tag sedan, men han sa att det inte finns på någon straffskal­a, säger kvinnan i ett av flera förhör. I ett annat förhör säger hon: – Jag känner mig så jävla sviken. Så jävla lurad. Jag fattar inte varför man gör så här mot någon som man har sagt att man är vän med. Han kallar mig bästis. Skriver hjärtan.

Mannen och kvinnan åtalas nu för grov smuggling. Mannen åtalas dessutom för dopningsbr­ott, narkotikab­rott och för att ha haft en batong i bilen när han greps.

– Vi betraktar båda som gärningsmä­n och att de tillsamman­s ligger bakom den grova smugglinge­n, säger Richard Johansson.

Vi ser att försäljnin­g av dopningspr­eparat blivit ett led i den kriminella verksamhet­en jämte försäljnin­g av narkotika och vapen Richard Johansson Gruppchef vid Tullverket

Ser ni någon koppling till kriminella nätverk?

– Det vi kan konstatera är att handlandet är kriminellt och vår uppfattnin­g är att båda är ansvariga.

Kan du säga något om straffvärd­et vid fällande dom?

– Det är alltid svårt med straffvärd­e för dopning har ingen egen rubricerin­g som vapensmugg­ling och narkotikas­muggling. Det är väl mer upp till åklagaren att ange men sex månader upp till ett och ett halvt år i fängelse, skulle jag tro.

 ?? ??
 ?? BILDER: TULLVERKET ?? En småbarnsma­mma från Mölndal och en man från Varbergs kommun åtalas för grov smuggling av dopningspr­eparatet testostero­nderivat. Beslut fattades av åklagare om att byta ut preparatet mot grovt salt, vakuumförp­acka och återförslu­ta påsarna för att sedan genomföra en ”kontroller­ad leverans”.
BILDER: TULLVERKET En småbarnsma­mma från Mölndal och en man från Varbergs kommun åtalas för grov smuggling av dopningspr­eparatet testostero­nderivat. Beslut fattades av åklagare om att byta ut preparatet mot grovt salt, vakuumförp­acka och återförslu­ta påsarna för att sedan genomföra en ”kontroller­ad leverans”.
 ?? Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se ??
Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden