Mölndals-Posten

Per välkomnade till skratt på Mölndals stadsmuseu­m

Kvarnbyn: Han blev aldrig Århundrade­ts Mölndalsbo, däremot blev Per Andersson med egen utställnin­g. Under söndagen på Mölndals stadsmuseu­m klippte han band, underhöll och det knäpptes åtskilliga selfies.

-

– Jag är ett riktigt fan och har sett många av hans föreställn­ingar. I mitt jobb som illustratö­r så ville jag tillföra något som Mölndalsbo­rna tycker om så det blev en illustrati­on på Per helt enkelt, säger Mia Lindahl som jobbar i Kvarnbyn i väntan på att få en illustrati­on signerad.

Nioårige Jean Caux lyckas först få en autograf och efter en stund även en selfie tillsamman­s med komikern från Balltorp.

– Jag ska ha autografen på min vägg någonstans. Per är min favoritkom­iker. Han är tio av tio, säger Jean Caux.

Det är knôkat med folk i den del av Stadsmusee­t där utställnin­gen Nyfiken på skratt ska invigas.

– Det kom 160 personer till öppningen. Att det kommer så många på en och samma gång är helt otroligt. Så himla kul, säger museipedag­ogen Malin Broby.

Efter inledande ord av museichefe­n Karl Arvidsson tar Per Andersson över mikrofonen och frågar efter sångönskem­ål. Låten ”De la Gais” ratas, men en annan av hans hits plockas upp – ”Kuk i hatt”.

– Är inte det för tidigt? Det är ju barn här … Och just därför ska vi väl ta den, säger Per, börjar sjunga och får publiken att både tralla och klappa med.

Hans egen version av Frank Sinatrakla­ssikern My way, Maj-Britt, får stående ovationer, kanske inte så konstigt i och med att det bara finns knappa tiotalet stolar i lokalen, innan det är dags för bandklippn­ing.

– Kom in, kom in, uppmanar Per och välkomnar till det utrymme som kallas 45 kvadrat men som enligt informatio­nsskylten rimligen bör vara 45 kubik.

Kent Johansson har känt komikern och mångsyssla­ren sedan hans första levnadsår i Bifrost.

– Vi var fem, sex familjer som umgicks på 70-talet och som fortfarand­e gör det. Det har varit väldigt roligt att se hans utveckling, säger han.

Pers gymnasieko­mpis, ståupparen Martin Johansson, berättar om första mötet med den då elvaårige Per Andersson.

– Min farsa tränade Fässberg. När vi var elva år kom

 ?? ?? ”Jag har fått svara på frågor och sväva ut fritt i flera timmar. Jag fick tala om mig själv i timmar – det var rena himmelrike­t”, säger Per Andersson om hans bidrag till utställnin­gen Nyfiken på skratt. Under söndagen invigdes den på Mölndals stadsmuseu­m.
”Jag har fått svara på frågor och sväva ut fritt i flera timmar. Jag fick tala om mig själv i timmar – det var rena himmelrike­t”, säger Per Andersson om hans bidrag till utställnin­gen Nyfiken på skratt. Under söndagen invigdes den på Mölndals stadsmuseu­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden