Mölndals-Posten

Efter beskedet från läkaren – nu säljer paret Utterdahl optik

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Framgångss­agan för glasögonbu­tiken på hörnet har varit konstant sedan 2012. Men efter beskedet att optikern och ägaren Bengt Utterdahl drabbats av en allvarlig sjukdom har affären nu sålts vidare.

– Mina njurar har pajat. Jag har fått en autoimmun sjukdom som inflammera­r njurarna. I dag har de bara tolv procents kapacitet och det kommer inte bli bättre, säger Bengt Utterdahl som driver Utterdahl optik tillsamman­s med hustrun Monica.

Det var i somras som Bengt fick besked att han drabbats av sjukdomen MPO vaskulit. Under denna tid har butiken periodvis varit stängd på fredagar.

– Men när de nya ägarna tar över kommer det bli som vanligt igen, säger Monica Utterdahl.

Bengt berättar vidare att han med jämna mellanrum får en MSbehandli­ng och äter mycket mediciner men att han i dagsläget inte behöver gå på dialys. Däremot kan det bli aktuellt längre fram. Så här förklarar han hur sjukdomen påverkar honom.

– Jag är tröttare och känner mig hängig och darrig. Jag får kramper i armar och ben och så blir jag vätskefyll­d, framför allt i fötterna. Sedan är inte finmotorik­en riktigt som den ska så jag blir lite valhänt när jag arbetar med små skruvar och finjusteri­ngar av olika glasögon.

– Och så har du svårt för att stå och sitta under längre tid, precis det som vi gör här i butiken. Det är enklare för dig när du ligger, säger Monica Utterdahl.

1994 stegade Bengt Utterdahl in i butiken Plusoptik i hörnan av Tempelgata­n och Göteborgsv­ägen i centrala Mölndal. Som anställd hade han redan då 20 års erfarenhet från optikbrans­chen och när företaget Aktuell optik gick i konkurs 2011 fick han möjlighet att köpa butiken. Sedan dess har Bengt och Monica Utterdahl drivit den. Under ett par år även med stöd från dottern Evelina och svärsonen Tim. Men den senaste tiden har det enbart varit makarna Utterdahl framför och bakom disken.

– Med tanke på vår omsättning så borde vi ha varit fyra personer här, konstatera­r Bengt Utterdahl.

2012 hade butiken en omsättning på 1,4 miljoner kronor, 2021 hade den stigit till över 5,1 miljoner och i fjol hamnar den preliminär­a siffran på 5,5 miljoner kronor.

– Vi har ökat med mellan 10 och nästan 20 procent varje år så det blir ändå roligt att få sluta på topp, säger Monica Utterdahl.

Den familjära känslan i butiken har säkerligen gjort sitt för att nå framgång. Att Bengt exempelvis kan slipa till glas på en halvtimme har till och med gjort att konkurrent­erna hänvisat akutkunder till Tempelgata­n. Och med åren har de fått många riktiga stammisar, något som blivit extra tydligt den senaste tiden.

– Man blir rörd över alla som kommit hit med vackra ord, blommor och andra grejer. Vi har nog fyllt en social funktion också, säger Bengt Utterdahl.

– När jag frågade dig i går vad du kände så nämnde du ordet tacksamhet, flikar Monica in.

– Vi har kunnat leva gott på det vi gjort och jag känner en stor tacksamhet till alla kunder som valt att komma till oss, fortsätter Bengt.

Även om Bengt Utterdahl kommer finnas kvar i butiken i ett par veckor för att stödja de nya ägarna så är det från och med 1 mars den nye ägaren tar över.

– Han som köpt är en kollega från Halland och han har anställt tre personer. De kommer att behålla vårt koncept och våra journaler, enda skillnaden blir att kunderna slipper mig, säger Bengt.

Namnet Utterdahl optik kommer däremot att leva vidare ett par år innan ett namnbyte kan bli aktuellt.

Paret, som bor i Rävekärr, ser trots Bengts sjukdomsbe­svär ändå fram mot pensionen. Bland annat för att kunna hjälpa till med fyra barnbarn och ta hand om sommarstug­an vid Vänern.

– Det känns roligt att vi har saker som väntar på oss men det kommer säkert kännas konstigt att vi inte ska upp på morgonen och gå till jobbet, säger Monica Utterdahl.

 ?? BILDER: MARTIN BJÖRKLUND ?? Bengt och Monica Utterdahl har drivit Utterdahl optik sedan 2012 i konkurrens med bland annat tre optikkedjo­r i Mölndal galleria. Nu säljer de sitt livsverk sedan Bengt diagnostis­erats med den allvarliga njursjukdo­men MPO vaskulit.
BILDER: MARTIN BJÖRKLUND Bengt och Monica Utterdahl har drivit Utterdahl optik sedan 2012 i konkurrens med bland annat tre optikkedjo­r i Mölndal galleria. Nu säljer de sitt livsverk sedan Bengt diagnostis­erats med den allvarliga njursjukdo­men MPO vaskulit.
 ?? ?? Beskedet till kunderna om att Utterdahl optik har sålts till nya ägare. ”De kommer att behålla vårt koncept”, säger Bengt Utterdahl.
Beskedet till kunderna om att Utterdahl optik har sålts till nya ägare. ”De kommer att behålla vårt koncept”, säger Bengt Utterdahl.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden