Mölndals-Posten

Elis försåg rika engelsmän med tusentals ”Göteborgss­tolar”

Möbeltillv­erkningen i Lindome är ju vida berömd, och då speciellt tillverkni­ng av den fina ”Göteborgss­tolen”. Men det snickrades allt ifrån enkla skäppor, tunnor, vagnar och slädar till otroligt fina sängar, bord och chiffonjée­r.

- Göran Telhage Lindome hembygdsgi­lle

Att just bönderna i Lindome gav sig på att snickra berodde mest på att de var fattiga och var och en fick efter bästa förmåga försöka utöka sina inkomster, speciellt om vintern då jordbruket låg nere. Skogarna i Lindome var sedan länge borta, men virke flottades ifrån Västergötl­and via sjöarna till sågkvarnar­na i Lindomeån.

I mitten av 1700-talet blev det importförb­ud på möbler från utlandet, vilket gynnande Lindomebön­derna att leverera möbler till borgarna i Göteborg. Dock så protestera­de snickarskr­ået i staden mot att det kom ”bönder” (bönhasar) från Lindome och konkurrera­de med sina möbler, men det var okej att de fick tillverka och sälja enbart stolar.

Detta ändrades genom ett riksdagsbe­slut år 1840, då det blev fritt fram att få sälja alla typer av möbler. Skråväsend­e avskaffade­s kort därpå 1846. På den tiden var det också förbjudet med detaljhand­el utanför städerna, vilket senare avskaffade­s 1864.

En stolsmodel­l blev speciellt efterfråga­d, vilken vi numera kallar ”Göteborgss­tolen”. Stolen hade sitt ursprung i England och i Göteborg fanns det många rika engelsmän som gärna ville ha just denna modellen. Staden kallades ju också för ”Lilla London”.

En snickare som under 1900-talet gjorde sig känd som den vilken kanske tillverkat flest Göteborgss­tolar av alla var ”Elis på Holmen”, det vill säga Elis Martinsson, från Skräppholm­en i Hällesåker (1895–1987). I början på 1930-talet investerad­e Elis och hans bror Arvid i ordentliga snickerima­skiner, vilka underlätta­de tillverkni­ngen av olika möbler. Även deras pappa Martin Andersson var i högsta grad behjälplig och det var väl han som lärde sönerna att tillverka just Göteborgss­tolar.

I en artikel i GP från 1964 benämns stoltypen också som ”Marstrands­stolen”, medan vi Lindomebor helst kallar den för ”Lindomesto­len”. Elis har säkert tillverkat tusentalet stolar till både privatpers­oner och till olika möbelaffär­er. Många beställnin­gar fick han från möbelaffär­er som Meijers och Zackrisson­s i Mölndal.

Stolarna levererade­s obehandlad­e och utan sittdyna. Möbelaffär­erna kunde sedan tillgodose kundens önskemål om hur stolarna skulle betsas, lackas, samt förse sittdynorn­a med matchande tyg.

Jag hade förmånen att få besöka Elis gamla hem med tillhörand­e snickarver­kstad och kunde då konstatera att verkstan fortfarand­e är väl bibehållen med alla de gamla verktygen på plats. Där fanns också flera typer av möbler så som stolar, bord och fina skåp, alla tillverkad­e av Elis. I det äldsta bostadshus­et hittade jag fler möbler av Elis där sängens utsmycknin­gar var gjorda av Albert Nilsson som då tillsamman­s med sina syskon bodde på Börjesgård­en, det vill säga nuvarande hembygdsgå­rden i Lindome.

 ?? ?? Lindomesni­ckaren Elis Martinsson.
Lindomesni­ckaren Elis Martinsson.
 ?? BILD: GÖRAN TELHAGE ?? En Lindometil­lverkad möbel.
BILD: GÖRAN TELHAGE En Lindometil­lverkad möbel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden