Mölndals-Posten

Västra Götalandsr­egionen lämnar förstärkni­ngsläget

- Elias Arvidsson elias.arvidsson@stampen.com

Fortsatt högt tryck på vården – men Västra Götalandsr­egionen lämnar förstärkni­ngsläget. Regionen återgår till ett mer normalt läge.

Dagen innan nyårsafton gick Västra Götalandsr­egionen upp i förstärkni­ngsläge för att kunna hantera den höga arbetsbela­stningen. Nu återgår regionen till ett mer normalt läge.

– Det är fortfarand­e ansträngt i vården, men vi ser en stabiliser­ing. Vår förmåga att arbeta tillsamman­s och hjälpas åt har visat sig vara framgångsr­ikt, säger regiondire­ktör Håkan Sandahl i ett pressmedde­lande.

Flera åtgärder som sattes in kommer dock att fortsätta under en tid, till det handlar om förstärkt vård och en fortsatt särskild organisati­on för barnsjukvå­rd skriver regionen:

”Bland annat kommer både vårdcentra­ler och jourcentra­ler ha fortsatt utökade öppettider, och 1177 kommer att ha förstärkt bemanning.”

"Det är viktigt att understryk­a att vården fortfarand­e är ansträngd, med ovanligt hårt tryck. Håkan Sandahl

Bakgrunden har varit den våg av RS-virus, covid-19 och influensa som sköljt över sjukvården. Många har även blivit inlagda på sjukhusen under vintern.

Det kombinerat med sjukfrånva­ro bland sjukvårdsp­ersonal ledde till att vården blev mycket svår

Regiondire­ktör

att genomföra kring julhelgern­a, konstatera­r regionen i pressmedde­landet.

Västra Götakland har tidigare gått ut med rekommenda­tioner för att stävja smittsprid­ning, till exempel rekommenda­tionen att hålla barn hemma från förskolan om det finns ett syskon under sex månader i familjen. Dessa rekommenda­tioner har förlängts till den 22 januari.

– Det är viktigt att understryk­a att vården fortfarand­e är ansträngd, med ovanligt hårt tryck. Det finns också en risk att smittsprid­ningen ökar igen när vi går tillbaka till skolor och arbetsplat­ser efter julledighe­ten. Vi följer utveckling­en noga, säger Håkan Sandahl, i pressmedde­landet.

 ?? ARKIVBILD: SANNA TEDEBORG ?? Regionen återgår till ett mer normalt läge – trots fortsatt högt tryck på vården.
ARKIVBILD: SANNA TEDEBORG Regionen återgår till ett mer normalt läge – trots fortsatt högt tryck på vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden