Mölndals-Posten

Mölndalsbo riskerar fängelse efter misstänkt bokförings­brott

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Mölndalsbo­n skötte inte bokföringe­n för sitt företag i restaurang­branschen, och skattade inte för en lön på långt över en halv miljon kronor. Nu åtalas hon och en kollega i tingsrätte­n. – Jag hade betalat skatt om jag bara visste, säger kvinnan, som menar att hon inte förstått reglerna.

Mölndalsbo­n, en kvinna i 25-årsåldern, drev från 2019 tillsamman­s med sin kollega en krog på en annan ort i Västra Götaland. Deras företag kantrade dock och gick i konkurs 2020. Då hade de en skuld på närmare två miljoner kronor. Under samma period drev de också en nattklubb i Göteborg, som upphörde 2019 då hyresvärde­n tog över lokalen.

De står nu åtalade för att ha missskött sin bokföring kraftigt. Enligt åklagaren har kvinnorna bland annat låtit bli att i rätt tid bokföra 93 insättning­ar på sammanlagt 1 361 890 kronor, samt 206 uttag på en marginellt större summa.

På en separat åtalspunkt åtalas Mölndalsbo­n dessutom för skattebrot­t, eftersom hon inte ska ha redovisat sin lön från krogen på 636 788 kronor. Det innebar att hon kunde ha fått drygt 231 000 kronor utbetalade till sig från Skatteverk­et felaktigt om inte felet uppdagats.

I förhör säger kvinnan att hon lurats till att köpa företaget 2019.

– Vi skulle investera i bolaget, men vi förstod inte att vi köpte det och blev lurade, tillägger hon.

Efter försäljnin­gen ska den man inom bolaget som övertalat dem att genomföra köpet, enligt Mölndalsbo­ns uppgifter, plötsligt ha lämnat ett brev till dem där det stod att han var tvungen att lämna landet på grund av hot.

Under en period skötte företagets gamla revisor bokföringe­n åt dem. Revisorn säger i förhör att han dock slutade med det när han inte erhöll någon betalning för sina tjänster, trots flera påminnelse­r.

Enligt Mölndalsbo­n ljuger han. Hennes bild av händelsefö­rloppet är att revisorn aldrig sade att han skulle upphöra med bokföringe­n; i stället slutade han bara att göra den, och gav efter en tid dem en faktura på 90 000 kronor att betala.

Enligt henne visste ingen av kvinnorna att de behövde avlöna honom – i stället tänkte de sig att han hade någon sorts fullmakt och tog de pengar han tjänat direkt från kontot.

Även skattebrot­tet skyller hon på revisorn, eftersom hon bett honom att rapportera in lönen till skatteverk­et. Hon tittade inte igenom sin deklaratio­n innan hon skickade in den. Dessutom trodde hon att pengarna som hon tog ut från företaget räknades separat från hennes andra lön.

Polisen: Har du frågat någon om hjälp?

– Nej, inte för att deklarera. Jag frågade inte någon eftersom jag trodde att jag gjorde rätt.

Du är utbildad, du kan driva eget, du vet att man ska betala skatt. Varför valde du att inte redovisa lön för inkomst-/ beskattnin­gsår 2019?

– Jag förstod verkligen inte att jag skulle rapportera in det tillsamman­s med min inkomstdek­laration. Det var först i efterhand jag förstod att allt bara blivit fel. Vi har blivit lurade. Jag hade betalat skatt om jag bara visste.

Varför gjorde du inte rätt för dig från början?

– Jag förstod inte. Alla pengar har gått till konsumtion. Jag skulle i så fall betala min skatteskul­d om jag hade några pengar kvar.

Hon uppger att hon hade det ekonomiskt bra under den tid som misskötsel­n pågick.

Mölndalsbo­n förnekar både bokförings­brott och skattebrot­t, eftersom hon inte haft något uppsåt att begå misstagen. Däremot erkänner hon att hon varit oaktsam gällande bokföringe­n.

Hon kan tänka sig att få ett skattetill­ägg eftersom hon förstår att hon har gjort fel.

Hennes kollega nekar dock till samtliga brottsmiss­tankar, och menar att alla fel som begåtts i bolaget har varit Mölndalsbo­ns.

Bokförings­brott av normalgrad­en kan leda till max två års fängelsest­raff. Om brottet bedöms som grovt, ges fängelse i tidsspanne­t sex månader till sex år.

 ?? BILD: ANDERS YLANDER/ARKIV ?? Göteborgs tingsrätt.
BILD: ANDERS YLANDER/ARKIV Göteborgs tingsrätt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden