Mölndals-Posten

Kvinna misstänks för bedrägeri – ska ha bytt streckkode­r

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Ikeaperson­alen såg att priset på varorna inte stämde överens med verklighet­en. Bland annat skannade kvinnan in en elektrisk rullgardin för 29 kronor och på merparten av inköpen var streckkode­rna utbytta. – Jag har inte klistrat på de lapparna, säger kvinnan i förhör.

Det var i april 2020 som en kvinna i 55-årsåldern ställde sig vid självskann­ingskassan på Ikea i Kållered. Med sig hade hon två kundvagnar med diverse varor och så här beskriver ett vittne ur personalen händelsen.

”Det kändes som att hon höll på att bestämma vilken kassa hon skulle välja. Jag tyckte att det var konstigt, så jag bestämde mig för att ha lite extra koll på henne. Efter att hon stått där i ungefär fem minuter så blev det mycket folk i min kassa och då valde hon att ta sina vagnar till min kassa”, säger vittnet i förhör.

Och väl vid självskann­ingsmaskin­en skannades vara efter vara.

”När hon började skanna in varorna så märkte jag att summan på skärmen inte stämde överens med varorna hon skannat in. När hon sen började skanna in varorna från nästa vagn så var en av varorna en elektrisk rullgardin som jag vet kostar mellan 1 000 och 1 500 kronor men på skärmen stod det 29 eller 39 kronor, när jag såg det så tryckte jag på mitt larm.”

Vittnet backade därefter ur från sitt område och två chefer anlände.

”Jag sa att den misstänkte hade bytt ut etiketter på varorna. Min ena chef gick då fram till den misstänkte och frågade om att få se på hennes kvitto. Den misstänkte svarade då att hon skannade åt sin väninna. Hon betalade för varorna och följde med till kontoret”, säger vittnet.

Kvinnan hade betalat 918 kronor för varorna i de två kundvagnar­na. På merparten av varorna var streckkode­rna överklistr­ade med andra, som också var billigare. När chefen sedan skannade om varorna med rätt streckkode­r visade sig slutsumman hamna på 5 723 kronor.

”Jag har inte klistrat på de lapparna”, säger kvinnan i förhör med polis som hade kallats till varuhuset.

Hon fortsatte berätta om sin handling på följande vis:

”Jag plockade gods från hyllorna och så var det inget annat.” Polisen: Hur kommer det sig att det var påklistrad­e lappar på nästan alla dina varor?

”Jag kan inte förklara detta.” Trots flera följdfrågo­r så fortsatte kvinnan att neka till ansvar för alla streckkods­byten.

Nu åtalas hon vid Göteborgs tingsrätt för bedrägeri.

 ?? BILD: JENNY INGEMARSSO­N ?? Flaggor utanför Ikeas varuhus.
BILD: JENNY INGEMARSSO­N Flaggor utanför Ikeas varuhus.
 ?? BILD: POLISEN ?? Exempel på vara där streckkode­n klistrats över med en annan streckkod.
BILD: POLISEN Exempel på vara där streckkode­n klistrats över med en annan streckkod.
 ?? BILD: POLISEN ?? Kvinan nekar till misstankar­na om att hon har bytt ut streckkode­r på flera varor.
BILD: POLISEN Kvinan nekar till misstankar­na om att hon har bytt ut streckkode­r på flera varor.
 ?? BILD: POLISEN ?? Dessa varor betalade den misstänkte för utan att ändra streckkode­n.
BILD: POLISEN Dessa varor betalade den misstänkte för utan att ändra streckkode­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden